KÖSZÖNJÜK MAGYARORSZÁG KORMÁNYÁNAK! Több mint kétmillió eurós támogatás három magyar vállalkozó cégének

430

A HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiája alapján 2017-ben indult a drávaszögi Gazdaságfejlesztési Program, az első években kisebb pályázatokat támogatott a magyar kormány. Most érkezett el az az időszak, amikor nagyobb léptékű beruházások is meg tudnak valósulni Horvátországban. A három magyar vállalkozó fejlesztési projektjét Kiss-Parciu Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára adta át ünnepélyes keretek között Eszéken, Hercegszőlősön és Szeglakon.

Eszék, Hercegszőlős, Szeglak (Majške Međe). Három magyarok vezette cég, három különféle ágazat, több mint kétmillió eurónyi támogatás Magyarország kormánya jóvoltából, amit partnerén, az Economica Hungarica Alapítványon (EHA) keresztül igényeltek a vállalkozók. Az alapítvány 2017 óta 14 körben összesen több mint 1000 projektet gondozott.

– A magyar kormány bizalmának köszönhetően ezeket a projekteket mi felügyeljük és biztosítjuk a fenntartást is. A most átadott három projekt mindegyike nagy léptékű, ami azt jelenti, hogy egyenként mindegyik értéke meghaladja a félmillió eurót. Ez egyrészt nagy segítség a vállalkozóknak, másrészt nagy felelősséget is jelent, hiszen mindegyikük vállalt foglalkoztatást vagy integrátor szerepet a kisvállalkozások irányában. Bízunk abban, hogy ezáltal a de minimis támogatásokban részesülő kisvállalkozások is még inkább úgymond labdába rúghatnak majd – mondta el Palizs-Tóth Hajnalka, az EHA igazgatója.

Palizs-Tóth Hajnalka

Az első három nagy léptékű drávaszögi projektet adták át

A szóban forgó támogatásoknak volt egy felső határuk, és a vállalkozóknak biztosítaniuk kellett a hiányzó összeget ahhoz, hogy az adott beruházás megvalósuljon, és volt, aki többel is hozzájárult. A projektátadókon Kiss-Parciu Péter, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium regionális és határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára is részt vett, aki ünnepnapnak nevezte ezt az alkalmat.

– Ezek igazán szép fejlesztések, gyógyszeripari céget, mezőgazdasági termeléssel és logisztikával, valamint környezetvédelemmel is foglalkozó céget tudtunk támogatni. Ezt a programot azért indítottuk el, hogy a magyarok által lakott területeket tudjuk fejleszteni és támogatni, és ezáltal hozzájáruljunk az itteni magyar közösség szülőföldön maradásához és boldogulásához. A program keretében 2017 óta Horvátországban 8 milliárd forint értékben valósultak meg beruházások, és ebből 4,7 milliárd forintot a magyar kormány biztosított – nyilatkozta a helyettes államtitkár.

Kiss-Parciu Péter

Jankovics: „Ezzel több mint 20 új munkahely jön létre!”

Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke, parlamenti képviselő beszédében elmondta, elérték azokat a célokat, amelyeket a HMDK korábban maga elé tűzött, azaz nemcsak kultúrával, hagyománnyal, anyanyelvápolással foglalkoznak, hanem gazdasággal is.

– Őszintén bízom abban, hogy a most átadott projektek a horvátországi magyarokat abban a meggyőződésükben erősítik meg, hogy érdemes otthon maradni és a szülőföldjükön boldogulni. Három olyan magyar tulajdonban lévő cégnek az infrastruktúráját sikerült fejlesztenünk, amelyekben több mint 2 millió euró magyar költségvetési forrás van. Ezzel több mint 20 új munkahely jön létre, és mindez jól elősegíti azokat a célokat, amelyeket a HMDK is kitűzött – hangsúlyozta a parlamenti képviselő.

Jankovics Róbert

Az ünnepélyes átadókon jelen volt dr. Demcsák Csaba, Magyarország zágrábi külképviseletének rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, valamint dr. Császár Zoltán eszéki magyar konzul is.

A támogatásnak köszönhetően teljesen megújult az egyik Tripolszki Gyógyszertár

Az első magángyógyszertárat Eszéken 1991-ben Tripolszki Márta alapította egy nagyon nehéz, háború sújtotta időszakban, amikor a patikaszer-ellátás terén komoly gondok voltak. 1994-ben még csak két gyógyszertár működött az intézmény keretein belül, amelyeket Márta asszony a kezdetektől a fiával, Tripolszki Zsolttal együtt vezetett. Ma már 14 gyógyszertárt működtetnek túlnyomórészt Eszék-Baranya megye területén, ezeket ma már egyedül Tripolszki Zsolt igazgatja. Az évek alatt, a lakossági igények változását figyelembe véve, folyamatosan bővítették szolgáltatásaikat, ami hozzájárult a vállalkozás fejlődéséhez. A kelet-horvátországi régió nekik köszönhetően gyarapodott egy új szolgáltatással, hiszen az eszéki Kanižlićeva utcában található gyógyszertár úgynevezett drive-in kiszolgálást is nyújt, ami lehetőséget ad arra, hogy autóból intézve jusson hozzá valaki az orvos által felírt gyógyszerhez. Elmondható, hogy a Tripolszki Gyógyszertárak kiharcolta a helyét a régió gyógyszerértékesítési piacán. Stabilan működik és növekszik, állandóan szem előtt tartva az alapító Tripolszki Márta hozzáállását: „Mindig úttörő voltam”.

– Ma Eszéken az ötödik, de összességében a 14. gyógyszertárt nyitottuk meg. Ez a patika a legmodernebb trendeket követi, a raktárban patikarobotot sikerült elhelyezni, ami megkönnyíti a leltárt és a gyógyszerkiadást. Ezenkívül a laboratóriumunkat is a legmodernebb eszközökkel szereltük fel, a gyógyszertár fölött pedig két orvosi rendelő is helyet kapott. Ezt a projektet a magyar kormány támogatása nélkül nem tudtuk volna megvalósítani, így rendkívül hálás vagyok a segítségért – nyilatkozta Tripolszki Zsolt projektgazda.

A gyógyszertárlánc összesen 68 főt foglalkoztat, a projektnek köszönhetően pedig összesen hat új munkahelyet tudtak nyitni. A Neretvanska utcai régi épület helyén egy teljesen új, akadálymentes objektum épült föl. A földszintet a következő szinttel lépcső és lift köti össze, valamint egy parkoló is ki lett alakítva. A pályázati keretösszegbe belefért a laboratórium felszerelése és az épület teljes bútorzata az officinától az irodáig, a laboratóriumon, raktárhelyiségeken át az öltözőig és a két orvosi rendelőig minden. Továbbá sor került egy teljesen automata, robotizált raktár kialakítására is.

Közelebb hozták a jövőt a hercegszőlősi BP Groupnál

A hercegszőlősi BP Group vállalkozás 1997-ben kezdte meg üzleti tevékenységét, melynek tulajdonosa Borbás Attila magyar vállalkozó. A BP Group az elmúlt évek alatt egy jó hírű, szakmailag elismert céggé nőtte ki magát, és a térség egyik meghatározó gazdasági szereplőjévé vált. A vállalat termoplasztikus termékek széles skáláját kínálja, elsősorban szennyvíztisztító rendszerek gyártásával foglalkozik, amelyek megfelelnek az európai szabványoknak és a környezet védelemét szolgálják. A kezdeti termelés során élelmiszer- és vegyipari, valamint háztartások számára egyszerű műanyag tárgyakat készítettek bor, víz, alkoholos italok és egyéb élelmiszerek tárolására zárt tartályok formájában. 2010-ben nyitották meg az új termelőüzemet, mellyel sikeresen növelték a termelési kapacitásukat. Az addigi eredményekre és a 2013-ban végzett piackutatásra alapozva kezdtek el szennyvíztisztító telepeket gyártani. Versenyképességük nemcsak lokális, hanem regionális szinten is mérhető. Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában, Crna Gorában, Magyarországon és Új-Zélandon rendelkezik leányvállalatokkal, ahol figyelemre méltó sikerrel működik üzleti vezérfonaluk: „A jövő létezik”.

– Egy komplexumot fejlesztettünk, egy komplett irodaházat laborral, tárgyalókkal. A projekt másik része egy gyártási, termelési, fejlesztési rész és egy raktárbővítés. Személy szerint úgy vélem, hogy ennek a támogatásnak az anyagi jellege mellett még egy fontos jelentősége is van, mégpedig az, hogy nem feledkeztek meg rólunk, határon túli magyarokról. Nagy köszönettel tartozunk ezért a támogatásért a magyar kormánynak – mondta Borbás Attila projektgazda.

A szeglaki Fermopromet Kft. közel 100 ezer tonnára bővítette silóinak a tárolókapacitását

A Fermopromet Kft.-t 1990-ben alapította Kispál Hubert magyar gyökerekkel rendelkező vállalkozó. A vállalat fő tevékenysége mezőgazdasági termelés (földművelés) saját és bérelt mezőgazdasági földterületeken, amelyeken alapvető szántóföldi növényeket – árpa, búza, kukorica, napraforgó, szója és olajrepce – termesztenek. Ezenkívül kereskedelemmel, raktározással, gabonafeldolgozással, illetve vadászturizmussal is foglalkoznak. A vállalkozás 2003-ban indult intenzív fejlődésnek, a Baranya-háromszög békés reintegrációja utáni hatodik évben. 2009-ben a vállalkozás elkezdte exportálni termékeit az olasz, magyar, szlovén, bosznia-hercegovinai és szerb piacra. A Fermopromet d.o.o. összesen 2872 hektár saját és bérelt szántóföldterületet művel Horvátországban, számos kis gazdasággal együttműködve, amelyek összesen 4500 hektár területen gazdálkodnak. A Fermopromet cégcsoport tulajdonában 6 helyszínen vannak silók, melyek közül az egyik Szeglakon (Majške Međe), a vállalat központjában található, ez Horvátországban a legnagyobb siló. Ezek összkapacitása 92.000 tonna volt, amit a pályázat segítségével további 6200 tonnával növeltek. Az új gabonasilók, illetve mezőgazdasági géppark bővítéséhez közel 800 ezer euróval járult hozzá a magyar kormány.

– Esetünkben egy körülbelül kétmillió eurós beruházásról volt szó. A szeglaki silókapacitás-bővítés mellett az egyik dárdai silónkat is felújítottuk, növeltük a beöntő és a kimenő kapacitásokat. A gépparkot is bővítettük, ami a munkánkban nagy segítséget jelent. Az elmúlt pár hónapban tovább bővültünk, hiszen megvásároltam a Beremendi Mezőgazdasági Zrt.-t, ott is van 2000 hektár művelendő földterület, amelybe szintén be fogunk ruházni, ahogy azt itthon is tesszük. A növekedés nálunk folyamatos, így a bővítésre is szinte állandó szükség mutatkozik. Köszönettel tartozunk a magyar kormánynak, hogy ebben támogat bennünket – nyilatkozta Kispál Hubert projektgazda.