Kórusszemle, kapcsolatápolás

47

Orahovicán és Jankovacon lépett fel a HMDK szentlászlói alapszervezete keretében működő Rozmaring egyesület énekkara, szombaton pedig megtartották hagyományos kórusszemléjüket.

A szentlászlói Rozmaring egyesület tizenegy éve működik. A szervezet fő tevékenysége a népdaléneklés és hagyományőrzés. Tagjai besegítenek falujuk minden egyesületének a munkájába, az iskolai programokban is szerepet vállalnak, énekléssel, kézimunkák bemutatásával, lángos- és fánksütéssel. A kórus tagjai heti rendszerességgel gyűlnek össze énekelni, a Petőfi Sándor Kultúregyesület biztosított számukra helyiséget a művelődési házban.

Saját rendezvényein kívül eleinte Szlavóniában és a Drávaszögben vendégszerepelt a kórus, majd kapcsolatokat hoztak létre magyarországi, vajdasági és tengermelléki egyesületekkel is.

A Rozmaring egyesület számára a múlt hétvége is a kapcsolatteremtésről szólt: a szlavóniai Orahovicán vendégszerepeltek, az ottani kultúregyesület meghívására.

– Kórusunk a kétnapos látogatás során Orahovicán és Jankovacon is fellépett, tagjai megnézték a természeti és kulturális látnivalókban gazdag környéket, de talán a legfontosabb, hogy új kapcsolatra tettünk szert, amit a jövőben is ápolni szeretnénk – nyilatkozta lapunknak Kelemen Dezső, a szentlászlói HMDK-alapszervezet elnöke.

A Rozmaring egyesület útját a Bethlen Gábor Alap és a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.

Szombaton tartotta kórusszemléjét a Rozmaring Egyesület

A műsornak a Rozmaring egyesület énekkara adott keretet előadásával, közötte a vendégfellépőké volt a színpad: az Alfalusi Vegyes Kar és a sepsei Népdalkör, az ójankováci Hagyományőrző Egyesület kórusa, az eszék-rétfalusi Népkör MKE, az újbezdáni MKE népdalköre, a kórógyi Ady Endre Kultúregyesület kórusa, a várdaróci menyecskekórus, valamint a turniščei (Szlovénia) énekkar gazdagították a műsort. A kórusszemlét a résztvevők jó hangulatú zenés-táncos mulatsággal zárták.

A rendezvényt a zágrábi Kisebbségi Tanács, valamint az Ernestinovói járás magyar kisebbségi önkormányzata támogatta.