Kórusok találkozója Vinkovciban

44
Vinkovcei kórus

A Vinkovcei Magyar Kultúregyesület szombaton kórustalálkozót szervezett, melyen az egyesület vegyes karán kívül az Alfalusi Vegyes Kar és a sepsei HMDK-alapszervezet népdalköre vett részt.

Vinkovce városában 2012 óta működik a Vinkovcei Magyar Kultúregyesület, melynek tagjai azóta rendkívül sokat tettek az ottani magyarokért, identitásuk megőrzéséért. Évente számos összejövetelt tartanak, megemlékeznek nemzeti ünnepeinkről, kiállításokat, irodalmi esteket szerveznek. Népdalkörük évente több vendégszereplést is vállal.

Az egyesület szombaton tartotta 2. kórustalálkozóját, amelyen saját énekkarán kívül az Alfalusi Vegyes Kar, valamint a HMDK sepsei alapszervezetének népdalköre vett részt.

– Tavaly rendeztünk először kórustalálkozót, akkor az ójankováci, vukovári és kórógyi magyar énekkarok részvételével tartottunk egy kis közös dalműsort. Az idei találkozó is sikeresnek nevezhető, elérte célját, az éneklésen kívül ugyanis jutott idő társalgásra, tapasztaltcserére a sepsei és alfalusi vendégeinkkel – nyilatkozta lapunknak Ács Marica, a Vinkovcei Magyar Kultúregyesület egyik vezetője, hozzátéve, a kórustalálkozó célja továbbá, hogy eseménnyel töltsék fel az év eleji, programokban szegény időszakot.

Az Alfalusi Vegyes Kar és a Sepsei Népdalkör tagjai

Rendezvényüket a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásával valósították meg.

Hogy színesebbé tegyék a szürke téli napokat egyesületük tagsága számára, vasárnap a mohácsi busójárásra látogattak el a Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat támogatásával.

Ács Maricától megtudtuk, egyesületük számára a létszámcsökkenés jelenti most a legnagyobb gondot, a népességfogyás a város magyarságára is jellemző. Ennek ellenére igyekeznek aktívak maradni, a kórus mellett kreatív szakkört is működtetnek, amelynek a keretei között ugyancsak a népi, nemzeti hagyományaink ápolására törekednek.