Koronavírus-járvány: újabb enyhítések

0
28

Hétfőtől kinyithattak az éttermek és kávézók teraszai, és a zárt téri edzéseket is engedélyezik.

Andrej Plenković kormányfő a kabinet múlt csütörtöki ülésén közölte, hogy március 1-jétől kinyithatnak az éttermek és kávézók teraszai, és a zárt téri edzéseket is engedélyezik.

A kormányfő továbbá nyomatékosította, hogy nem szabad túl lazán kezelni az enyhítéseket. Ha rosszabbra fordulna a helyzet, a kormány ismét szigoríthat – mondta. „Próbáljuk megőrizni az emberek egészségét, a gazdaságot, a stabilitást, a fizetéseket, a nyugdíjakat és a munkahelyeket” – hangsúlyozta.

- Reklám -

Davor Božinović belügyminiszter, a válságstáb vezetője elmondta: a vendéglátóhelyek reggel 6-tól este 10 óráig lehetnek nyitva. A belső helyiségekben csak a személyzet tartózkodhat. Illemhely használata esetén a vendégeknek maszkot kell viselniük. A teraszokon be kell tartani a három méter távolságot az asztalok között. A zenét nem engedélyezik, amit a miniszter azzal magyarázott, hogy a hangos muzsika mellett az emberek hangosabban beszélnek, ami miatt sokkal könnyebben terjed a vírus.

Ami a zárt téri edzéseket illeti, húsz négyzetméternyi területen egy ember tartózkodhat, és kerülni kell az érintkezést. Példaként említette, hogy kosárlabda vagy foci esetében lehet erőnléti edzéseket tartani, lehet kapura lőni vagy kosárra dobni, de meccset nem lehet játszani. Tilos a közös helyiségek, így az öltözők és a zuhanyzók használata is – hangsúlyozta.

Visszaállítják a koronavírus-járvány miatti 14 napos karanténkötelezettséget. Krunoslav Capak, a stáb tagja ezt azzal magyarázta, hogy korábban azért csökkentették  tíz napra a hatósági karantén időtartamát, hogy az egészségügyi dolgozók mielőbb visszatérhessenek a munkahelyükre. Erre azonban nincs többé szükség, mert az egészségügyi dolgozók nagy része már megkapta a koronavírus elleni oltást – mondta.