Koronavírus elleni vakcina: oltassunk vagy ne oltassunk?

423

A koronavírus-járvány kitörése óta több mint egy év telt el. A kutatóknak mára sikerült kifejleszteniük több védőoltást, mely megvédi a szervezetet a kórtól, ám egyre több a szkeptikus ember, aki nem fog élni a lehetőséggel. Utánajártunk, hogy olvasóink miként vélekednek erről.

A 2020-as év mindannyiunk számára emlékezetes marad, hiszen tavaly a járvány teljes mértékben megváltoztatta a mindennapjainkat. A világméretű pandémia miatt egy időre gyakorlatilag leállt a világ. Bezártak az éttermek, az iskolák, egyes boltok, és az országhatárok átlépése is nehézzé vált.

Egy ágazat azonban nem állt le, mégpedig a gyógyszergyártás. A világ legtöbb orvosi kutatólaboratóriuma megkezdte a koronavírus elleni vakcina fejlesztését. Közel egy év kutatómunka, kísérletezés után több gyártó is előállt a saját védőoltásával annak érdekében, hogy minél előbb megmeneküljön a világ a vírustól, és minden visszatérhessen a régi kerékvágásba. Ennek ellenére sok olyan ember van, aki valamilyen oknál fogva nem hajlandó beoltatni magát. Van, aki szerint egy év alatt nem lehet megfelelő védőoltást kifejleszteni, és fél a vakcina esetleges későbbi mellékhatásaitól, de vannak olyanok is, akik hisznek abban az összeesküvés-elméletben, mely szerint a vakcina mérget vagy folyékony mikrocsipeket tartalmaz. Megkérdeztük olvasóinkat, hogy mi a véleményük a dologról, és hogy beoltatják-e majd magukat.

Dávid bízik a tudományban

A vörösmarti Obermajer Dávid bízik a tudományban és nem hisz az összeesküvés-elméletekben, ezért beoltatja magát.

– Napjainkban a tudomány már olyan fejlett technológiával rendelkezik, hogy egyáltalán nincs semmi kétségem afelől, hogy a vakcina hatásos-e vagy sem. Ezért én, amint alkalmam lesz rá, be fogom magam oltatni – mondta Dávid, aki hozzátette, hogy rossz véleménnyel van azokról, akik oltásellenesek, hiszen a gyógyszer elutasításával nemcsak magukat, hanem embertársaikat is veszélyeztethetik.

Csak akkor, ha muszáj lesz

Az újbezdáni Gál Líviának rosszak a tapasztalatai a vakcinákkal, ezért csak akkor fogja beadatni magának a védőoltást, ha a munkahelyén megkövetelik ezt tőle.

– Régen, amikor bevezették az influenza elleni védőoltást, olyan munkakörben dolgoztam, ahol „ajánlott” volt az oltás felvétele. Két hétig nagyon beteg voltam tőle. Ennek okán szkeptikus vagyok a Covid-vakcinával kapcsolatban. De ha ehhez kötik a munkába járásomat, beoltatom magam, hiszen Magyarországon dolgozom. Ez engem nemcsak a munkahely miatt érint, hanem azért is, mert így tudom látogatni az unokáimat. Ez a legfontosabb számomra, és ha ez az ára, akkor legyen – mondta Lívia.

Elég sokan gondolkodnak Líviához hasonlóan, és többen is azt mondták, hogyha ez lesz az ára annak, hogy utazhassanak vagy dolgozhassanak, akkor beoltatják magukat, de egyébként nem. Az oltás mellett voksolók pedig azt mondják, hogy a vírust csak ilyen módon lehet kordában tartani, ezért fontos, hogy minél többen oltakozzanak. (hd)