Kórógy: új, az idősebbeknek szóló szakkör indult

0
135

A Kórógy Hagyományőrző Egyesület kézimunkaszakkört indított nemrég, az ott készült alkotásokat múlt vasárnap állították ki a kultúrotthonban. A tárlatra ellátogattak a vukovári és vinkovcei egyesületünk tagjai is.

A Kórógy Hagyományőrző Egyesület eddig elsősorban a fiatalabb generációkra fókuszált: gyermektánccsoportot működtet, és a zeneoktatással is a legkisebbeket szólítja meg, ők a főszereplői a faluban rendezett legtöbb kultúrprogramnak. Cserepes Zoltán, az egyesület vezetője lapunknak elmondta, az idősebb korosztály részéről igény mutatkozott olyan tevékenységre is, amely elsősorban nekik szól. Ezért indítottak idén kézimunkaszakkört, melyre heti rendszerességgel járnak az egyesület idősebb tagjai, hogy közösen alkossanak, főzzenek, társalogjanak.

Tavaly egyszer már rendeztek egy programot számukra Nagyszüleink nyomában elnevezéssel, melynek keretében az idősebb asszonyok próbálták ki a fiatalokkal közösen régi étel- és süteményreceptjeiket, hogy továbbadják a hagyományt.

– A mai kiállításon pedig a kézimunkákon van a hangsúly. Olyan hímzett asztalterítők, falvédők, csipkék, festett üvegek alkotják a tárlatot, melyek a kézimunkaszakkör tagjainak a szakértelmét dicsérik – mondta Cserepes Zoltán.

A kiállítás darabjaira általában a hagyományos hímzésmotívumok voltak jellemzőek, de látható volt sok egyedi stílusú munka is. Ide tartoztak Cserepes Mária csipkéből készült ernyői, melyek – mint mondta – elsősorban dísznek készülnek, de volt már rá példa, hogy egy esküvőn kellékként használták a menyasszony fotózásához.

A festett üvegeket Drasner Gyöke Irén helyi nyugalmazott tanítónő készítette.

– Mindig szerettem a képzőművészetet, abból is érettségiztem. Lebár tanító úr bátorított, hogy foglalkozzam azzal, amit szeretek, hogy könnyebben át tudjam vészelni a bánatosabb napokat férjem elvesztése után. Így kezdtem üveget festeni, ez a tevékenység lett a kedvencem, ettől megnyugszik a lelkem. Nagyon szeretem a népművészeti mintákat, a virágmintákat, kis falum jellegzetességeit, szívesen festem a kórógyi templomot, gémeskutakat – sorolja Irén néni festészetének témáit. Sok üveget készít rendelésre, és ajándékba is adja őket, jóféle szilvapálinkával megtöltve.

A Hagyományőrző Egyesület a kiállításmegnyitóra meghívta a vukovári és vinkovcei magyar egyesületeink tagjait is, akikkel a legszorosabb kapcsolatot ápolják. Jakumetović Rozália, a Vukovári Magyarok Egyesületének elnök asszonya lapunknak nyilatkozva elmondta, nagy örömmel fogadták a kórógyiak kézimunkával kapcsolatos kezdeményezését, amely körükben is népszerű tevékenység, ezáltal még közelebb kerülhet egymáshoz a két szervezet.

A kórógyi kultúrotthonban rendezett múlt vasárnapi tárlat házigazdái elmondták, a kiállítás után már a farsangi programra készülnek.