Korođ, selo glazbenika ponovno je organiziralo svoj susret

7

Udruga za njegovanje običaja Mađara Korođ po šesnaesti puta organizirala je susret glazbenika, gdje je održana povorka, kulturni program i glavni element susreta, glazbeno veselje do ranih jutarnjih sati.

Glazbenu slavu Korođu nije donio samo glazbeni sastav Aranycsárdás, koji su odgovorni za dobro raspoloženje u najvećem broju balova i svatova, i oni su morali odnekuda krenuti. Naime, Korođ ima veliku tradiciju u glazbi, već desetljećima potiču mlađe generacije na sviranje nekog instrumenta.

-Naše selo oduvijek je bilo poznato po tome da je imalo nekakav glazbeni sastav. Prije nekoliko desetljeća, u selu je bio jedan dobar učitelj, koji je djecu već u osnovnoj školi poticao da sviraju neki instrument, tako se u mnogima stvorila i zadržala ljubav prema glazbi. Svake godine jedan ili dva učenika nastave svoj glazbeni put, tako selo nikada nije ostalo bez glazbenog sastava. I, trenutno svira grupa Aranycsárdás, a među mladima već ima nekolicina njih koji su jako spretni u sviranju – doznali smo od Zoltana Čerepeša, predsjednika Udruge za njegovanje običaja Mađara Korođ, koji je i sam aktivni glazbenik, a mali sin ide njegovim stopama.

Na susretu su sudjelovale i glazbene skupine iz Transilvanije i Mađarske

Na susretu glazbenika gostovalo je više skupina koje s Korođanima održavaju dobre prijateljske odnose. Zajedno sa skupinom Comite Oklánd iz Transilvanije, Korođani su ranije uspješno ostvarili jedan Unijski projekat, a njihova delegacija je ovoga vikenda posjetila manifestaciju svojih partnera. Osim njih, susretu su se rado odazvali i predstavnici dvaju skupina iz mađarskog naselja Nagykarácsony i transilvanijskog naselja Előszállás.

Jedna večer samo za mađarske glazbenike

U Korođu se voli glazba, stoga nije trebalo puno razmišljati o tome na koji bi način njihovo selo moglo biti još poznatije. Ovoga vikenda su već po šesnaesti puta bili domaćinima Susretu mađarskih glazbenika Karpatskog bazena. Već tradicionalno, susret je u poslijepodnevnim satima započeo povorkom, glazbene skupine su svojom svirkom pratile plesne skupine kroz glavnu ulicu sela, tako pozivajući mještane na program. Povorka je završila u dvorištu Doma kulture, gdje su se na pozornici izmjenjivali sudionici.

Prisutne je prvo pozdravio Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara, predsjednik DZMH, a potom i dr. Zoltán Császár, konzul Mađarske u Osijeku. Osim domaćina, plesne skupine Korođana, nastupio je i zbor, također mjesnog, Mađarskog kulturnog društva Ady Endre, plesna skupina mladih iz susjednog Laslova, mađarski zborovi iz Novog Bezdana i Vinkovaca, kao i zbor iz mjesta Nagydobsza iz Mađarske. Navečer su pozornicu zauzeli glazbeni sastavi, koji su ponudili glazbenu podlogu zabavi do dugo u noć.

-Naš glazbeni sastav aktivan je već sedam godina, prvenstveno sviramo svatovsku mađarsku glazbu. Sviramo puno stilova, malo nostalgije, malo retro, ali najviše volimo mađarsku glazbu i čardaš. Jako smo se razveselili pozivu, za ovaj vikend nas je tražilo troje svatova, ali smo obećali doći ovdje, i prošle godine smo se osjećali jako dobro. Nadamo se da će se tradicija nastaviti i slijedeće godine – izjavio je Sándor Ozorák, voditelj glazbene skupine Meloditon iz Vojvodine.

Osim skupine Meloditon iz Bačke Topole, još su nastupile skupine B&S iz Korođa, City Zenekar iz Pečuha i Galga Express Band iz mjesta Bag (Mađarska).

Pokrovitelji događaja bili su Savjet za nacionalne manjine (Zagreb), Zaklada Bethlen Gábor (Budimpešta) i Općina Tordinci.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.