Korođ: nova radionica za starije osobe

0
3

Udruga za njegovanje mađarskih običaja Korođ nedavno je pokrenula radionicu ručnih radova, a rukotvorine su prošle nedjelje izložili u Domu kulture. Izložbu su posjetili i članovi mađarskih udruga iz Vukovara i Vinkovaca.

Do sada se Udruga za njegovanje mađarskih običaja Korođ fokusirala prvenstveno na mlađe generacije u kojoj djeluje dječja plesna skupina koja se bavi najmlađima kroz njihovo glazbeno obrazovanje.

Zoltan Čerepeš, predsjednik udruge, izjavio je kako postoji interes osoba starije dobne skupine za aktivnostima unutar udruge. Zbog toga su ove godine pokrenuli radionicu ručnih radova, koju redovito, svaki tjedan pohađaju stariji članovi udruge gdje zajedno stvaraju, kuhaju, razgovaraju i druže.

Prošle su godine organizirali program za njih pod nazivom “Putevima naših baka”, gdje su starije žene zajedno s mladima isprobavale svoje recepte za razne delicije i kolače kako bi prenijelesvoje znanje.

– Današnja izložba fokusirana je na rukotvorine. Izložba je sastavljena od vezenih stolnjaka, zidnih ogrtača, čipke i oslikanih boca koji hvale rad članova – rekao je Čerepeš.

Većina toga je sadržavala tradicionalne motive vezenja, ali su bili izloženi i mnogi jedinstveni stilovi rada. Među njima su bili kišobrani od čipke Marije Čerepeš, za koje je rekla da su prvenstveno napravljene za ukrašavanje, ali bilo je primjera da se koristio prilikom vjenčanja, kada su se mladenke slikale sa kišobranom.

Oslikane boce izradila je Iren Drasner Gyöke, lokalna umirovljena učiteljica.
– Uvijek sam voljela likovnu umjetnost. Učitelj Lebar me potaknuo i hrabrio da se bavim onim što volim kako bih lakše prošla kroz tužne dane nakon gubitka supruga. Tako sam počela slikati boce, a ova aktivnost postala mi je najdraža s njom se duša opušta. Jako volim motive narodne umjetnosti, cvjetne uzorke, obilježja moga malog sela, volim slikati lokalnu crkvu, đeram – nabraja teme teta Iren. Izradila je bezbroj boca po narudžbi i daje ih kao poklone s dobrom šljivovicom u njoj.

Udruga za njegovanje mađarskih običaja je na otvaranje izložbe pozvala članove mađarskih udruga iz Vukovara i Vinkovaca, s kojima imaju dobru suradnju i bliski odnos. Rozalija Jakumetović, predsjednica mađarske udruge u Vukovaru, rekla je da je oduševljena inicijativom, koja je kod njih već popularna aktivnost, i smatra da će se dvije udruge još više zbližiti.

Domaćini izložbe u Domu kulture rekli su nam da se već pripremaju za maškare.