A kormány megszüntetné a volt államfő hivatalát

496

Takarékossági okokra hivatkozva akarja megszüntetni a horvát kormány Stjepan Mesić volt horvát államfő hivatalát, az erre vonatkozó törvényjavaslatot múlt szerdai ülésén fogadta el. A szábor gyorsított eljárásban dönt róla.

Mesićnek a törvényjavaslat szerint május elsejétől nem jár szolgálati gépjármű és sofőr, valamint titkár sem, egyedül testőrét tarthatja meg élete végéig az állam költségén. A hivatal fenntartására az állam eddig 600 ezer kúnát különített el évente.

Mesićet Franjo Tuđmannak, Horvátország első elnökének halála után választották meg 2000 februárjában államfőnek, és két ciklusban töltötte be e tisztséget. Hivatali utóda, Ivo Josipović – akit 2010-ben választottak meg és 2015-ben távozott a tisztségéből – nem élt a lehetőséggel, hogy maga is hivatalt tartson fenn. Mesić hivatalának a megszüntetését az egyik kormánypárt, a Híd javasolta.

A Híd korábban úgy vélekedett: semmi haszna nincs az országnak abból, hogy Mesić milliókat költött el politikai tevékenységre. A volt államfő nem kapott fizetést, csak nyugdíjjal rendelkezik.

Mesić a hivatal megszüntetésével kapcsolatban korábban azt mondta: politikai leszámolás áldozata. A hivatalt megszüntethetik, de őt nem hallgattathatják el – hangsúlyozta.

A volt államfő nagy népszerűségnek örvendett, míg tisztségében volt. Később inkább utazásaival hívta fel magára a közvélemény figyelmét. Kisebb botrány kerekedett abból, hogy 2015-ben titokban Észak-Koreába utazott és találkozott Kim Dzsong Unnal. Mesić azzal védekezett, hogy magánszemélyként járt az ázsiai országban. Az ügyre az év elején derült fény. (mti)