Korlátozták az üzletek látogatóinak a számát

0
23

A koronavírus-járvány terjedése miatt szombattól (december 12.) korlátozták az üzletek látogatóinak a számát. Hétfőtől (december 14.) pedig minden középiskola online oktatásra állt át.

Davor Božinović belügyminiszter, a válságstáb vezetője múlt szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: az üzletek látogatóinak a számára vonatkozó intézkedés január 10-ig lesz érvényben. A 2000 négyzetméter alapterületnél kevesebbel rendelkező boltokban minden vásárlóra 16, az afölöttiekben pedig 20 négyzetméternek kell jutnia.

Továbbra is zárva maradnak az éttermek és a kávézók, a magánjellegű rendezvényeken pedig továbbra is legfeljebb tízen vehetnek részt, és betiltották a karácsonyi vásárokat is.

- Reklám -

Božinović a hétfői sajtótájékoztatón azt mondta: a jelenleg érvényben lévő korlátozásokat biztosan meghosszabbítják az ünnepekre, ha pedig lesznek újabbak, azt időben bejelentik.

A testület január 15-ig meghosszabbította a határátlépésre vonatkozó rendeletét is, így – néhány kivétellel – továbbra is csak 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel lehet beutazni az országba.

Hétfőtől az egész ország területén online oktatásra álltak át a középiskolák, előtte egyébként már nyolc megyében szünetelt a tantermi oktatás.

Radovan Fuchs oktatási miniszter mindamellett hangsúlyozta, hogy az iskolák nem járványgócok. Zágrábban a tömeges tesztelés során kiderült, hogy a középiskolások mindössze két százaléka volt fertőzött. Azért döntöttek mégis az online oktatás mellett, hogy ezzel is csökkentsék a közösségi közlekedési eszközökön utazók számát.