Kopjafát állítottak a kopácsi mesemondók emlékére

0
80

Szombaton kopjafaállítással, műhelyfoglalkozással és kiállításmegnyitóval emlékezett meg a kopácsi Arany János Magyar Kultúregyesület az egykori helyi mesemondókról.

„A Kárpát-medence legszebb tündérmeséit Kopács halásznépe őrizte meg. Már a 19. században ráterelődött a figyelem erre a mesetermő vidékre, s egy évszázadon keresztül folyt a halászfaluban a mesegyűjtés. Mesemondóik a legnépszerűbbek közé tartoztak, sokan hallgatták őket, amíg a divat és a megváltozott életmód elnémulásra nem ítélte őket. Hallgatóságuk elismerését és megbecsülését azzal is kivívták maguknak, hogy történeteik színhelyeiből visszanézett az a vízi világ és környezet, amelyben éltek, meséik ezért is természetközelibbek az átlagnál. Ennél szebbet pedig a kopácsi ember el sem képzelhetett” – olvasható dr. Lábadi Károly néprajzkutató Kopács, a mesés falu című kötetében.

Méltó helyen lelt új otthonra a mesemondók kopjafája

A kopácsi Arany János Művelődési Egyesület és a Pécs közeli Kozármisleny Kenderzsupp Hagyományőrző Egyesülete 2013-ban, egy európai uniós pályázatnak köszönhetően ötnapos kézműves nyári tábort szervezett, melyen közel hetven gyerek vett részt, és kopácsi meséket dolgoztak föl. A tábor egyik napján dr. Lábadi Károly néprajzkutató a kopácsi népmesékről és azok mesélőiről beszélt a gyerekeknek. A kopácsi mesemondók tiszteletére egy kopjafát is felállítottak akkor a település központjában.

A kopjafa néhány évig büszkén állt a kultúrotthonnal szembeni parkban, majd a településközpont felújítása miatt ki kellett szedni, de már nem került vissza régi helyére. Időközben felépült és megnyitotta kapuit a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának tangazdasága a benne található Mesevárral. Ezért az Arany János Magyar Kultúregyesület úgy döntött, hogy az elődeink örökségét őrző, felújított kopjafát a központ udvarában állítja fel újra.


– Ebből az alkalomból szerettünk volna életre kelteni néhány mesét is, így felkértük gyermek színjátszóinkat, az eszéki Zrínyi Magyar Kultúrkör Dörömb Gyermekszínjátszó Csoportját és a saját kultúregyesületünk színjátszóit, hogy segítsenek nekünk ebben. A fiatalok a délután folyamán egy-egy mesét dolgoztak fel szabadon, az elkészült produkciókat pedig a kopjafaállító ünnepség keretében mutatták be – mondta Varga József, az Arany János MKE elnöke.

Egy gondolatvilág el nem mesélt meséiből nyílt képkiállítás

Az ünnepség keretében Balog Berta kopácsi festőművész képeiből is kiállítás nyílt a tangazdaság épületében.

– Ha magára az alkotás folyamatára és a kiállított képekre gondolok, akkor először az jut eszembe, hogy ez egyfajta terápia. Az élményfeldolgozás egy formája. A festészet már gyermekkoromtól kezdve minden játék közül a legizgalmasabb. Alkotás közben tudok a leginkább önmagam lenni. Belső világom sűrűsödik egy-egy képbe, el nem mesélt meséim illusztrációi ezek – fogalmazott művészetével kapcsolatban a kopácsi festőnő.

A kiállításon 17 festmény szerepel.

A megnyitót követően a szervezők állófogadásra várták az egybegyűlteket.

Ezzel a programmal a kopácsiak fejet hajtottak elődeik előtt, azok előtt, akik csodálatos mesékkel ajándékozták meg a magyar közösséget.