Kopácson találkoztak a Kárpát-medencei magyar óvónők

321
09-ovonok-2

A Comenius-program keretében zajló Egészségtudatos magatartás alakításának intézményi lehetősége elnevezésű projektben négy ország – Románia, Szlovákia, Magyarország és Horvátország – öt óvodája vesz részt, köztük a bellyei Gerle óvoda és kihelyezett kopácsi, laskói és várdaróci tagozatai. A hét végén Kopácson fogadták a partneróvodák képviselőit.

A Comenius Iskolai Együttműködés keretében Egészségtudatos magatartás alakításának intézményi lehetősége címmel kezdődött programban résztvevő intézmények a két év során számos közös, egy időben zajló eseményt szerveztek, valamint minden partnerszervezet egy-egy programot is, ahol vendégül látták a többieket. A múlt pénteken a drávaszögi óvoda képviselői fogadták a székelyudvarhelyi Ficánka Napközi Otthon, a szlovákiai Ragyolc település napközijei, valamint (egy) kolozsvári és pécsi óvodák képviselőit.
Ruzsicska Ilonka, a projekt horvátországi koordinátora elmondta, a partnertalálkozó első napján az utolsó találkozó óta eltelt időszak eseményeit értékelték ki. Majd a következő napon ellátogattak a Gerle óvoda kihelyezett tagozataiba, valamint az egyéb színes és sokrétű program során igyekeztek minél jobban megismerkedni vidékünkkel.
– Jártunk a szomszédos magyar településeken, a környéket és a Kopácsi-rétet hajóról, kisvonatról és a traktor pótkocsijáról is megmutattuk a Magyarországról, Erdélyből és a Felvidékről érkezett kollégáknak. Eszék régi és új arcával is megismerkedhettek a vendégek. A programok nagy része viszont a barátkozásról, a tapasztalatcseréről szólt. Mert ugyan határok és kilométerek választanak el bennünket, a problémáink hasonlóak – mondta Ruzsicska Ilonka, hozzátéve, hogy a kopácsi találkozó lebonyolításában nagy segítségére voltak a szülők is.
A projekt záró konferenciája júniusban lesz Pécsett.

 

{fcomments}