Kopácsiak egy kásádi rendezvényen

149

Múlt szombaton ötödik alkalommal tartották meg a magyarországi Kásádon a horvát népi hagyományokat és népszokásokat bemutató hagyományőrző rendezvényt, a Kásádi Sokac Lakodalmast. Az eseményen a kopácsi Arany János MKE tagjai is részt vettek.

Beremendtől 3 kilométerre nyugatra, a horvát határtól 2 kilométerre található Magyarország legdélebben fekvő települése, Kásád. Lakóinak többsége a Dráva menti sokácokhoz tartozik, ezért hagyományainak nagy része is ehhez a népcsoporthoz kötődik. A kásádi önkormányzatnak a horvát népi hagyományokat és a hozzá kapcsolódó népszokásokat bemutató, hagyományőrző rendezvénye a Kásádi Sokac Lakodalmas, melyre idén is több százan érkeztek.

Az állakodalom násznépét a Mohácsi Sokac Kör néptáncosai, a Tanac és a kásádi Dóla Hagyományőrző Néptáncegyüttes tagjai alkották, az esti bálban pedig a bajai Bácska Tamburazenekar húzta a talpalávalót. A vendégeket birka-, illetve sertéspörkölttel kínálták, és csíptetős pontyot is lehetett kóstolni, amelynek elkészítésére a szervezők a kopácsi Arany János MKE-et kérték föl, tagjai 50 pontyot sütöttek meg a „násznépnek” és az érdeklődőknek.