Kopácsiak a kistarcsai böllérfesztiválon

375
_DSC1834

A kopácsi Arany János Kultúregyesület tagjai a hét végén részt vettek a Budapesthez közeli Kistarcsa település böllérfesztiválján, ahol a harmadik helyen végeztek és egy különdíjat is szereztek.

Se szeri, se száma a kolbász- és böllérfesztiváloknak, disznótoros ételek köré szerveződött karneváloknak. A kopácsiak és szentlászlóiak is a 2013-ban az erdélyi Bálványosfürdőn rendezett Disznótoros Fesztiválon ismerkedtek össze a kistarcsaikkal. A kapcsolat erősítése céljából tavaly a szentlászlói kultúregyesületet meghívták a kistarcsai falunapokra, idén pedig a kopácsi Arany János Kultúregyesületet a több mint 12 ezres kisváros böllérfesztiváljára.

 

_DSC1692---kopija

 

A kopácsi csapat több hete készült az eseményre. A rendezvény kísérőprogramjaiban is részt vállaltak: a kórus köcsögduda-kísérettel kopácsi népdalokat adott elő, Kriják Diána a „Kettős állampolgárság – gondolatok Horvátország 2013. évi uniós csatlakozását követően” tartott előadást, Vass Tibor pedig a Kopácsot és a települést körülölelő Természetvédelmi Parkot mutatta be. A böllércsapat és a segítők is jeleskedtek, és mind a terítéket, mind pedig az ételeket illetően igyekeztek a térség jellemzőit bemutatni.
A zsűri minden munkafolyamatot értékelt és pontozott a sertés leszúrásától, előkészítésétől kezdve a szakszerű felbontáson és alapanyag-kezelésen át egészen az elkészített termékek tálalásáig. A népi, nemzeti jelleg, a hagyományok bemutatása kiemelt szempont volt. Az összetett pontozásos versenyben a 16 résztvevő csapat közül a kopácsiaknak sikerült megszerezniük az előkelő harmadik helyezést, valamint különdíjat kaptak az úgynevezett külső megjelenésért.

 

_DSC1725

 

A kopácsi csapat tagja volt Ruzsicska Ilonka óvónő is, aki azt mondja, büszkék településük múltjára, hagyományaira, ennek egy részét pedig sikerült a kistarcsai fesztivál résztvevőinek is bemutatni. Ilonka elmondta azt is, hogy a kásás (kálomista) hurkán kívül több olyan ételt is készítettek, amely a zsűritagok és a látogatók számára is újdonságnak számított, így sok kóstoló és kíváncsiskodó is megfordult az asztaluknál.
A bemutatkozás mellett újabb kapcsolatok kialakítására is kiváló alkalom volt ez a rendezvény, így meghívást kaptak például a Békés megyei Gádorosi Nemzetközi Disznótoros Napra is.

A IV. Kistarcsai Böllérfesztivál a CITIZENS – the True Heart of the EU című, 555326-CITIZ-1-2014-1-HU-CITIZ-TT azonosítószámú projekt részeként valósult meg. A projektet az Európai Unió finanszírozta az Európa a polgárokért 2014-2020 program keretében.

{fcomments}