A Kopácsi-rétben szennyezettebb a levegő, mint Bródban vagy Sanghajban?

0
478

A Kopácsi-rétben szennyezettebb a levegő, mint Bródban (Slavonski Brod) – ahol a szomszédos Bosanski Brod-i olajfinomító már évek óta szennyezi a város és a környék levegőjét -, illetve Sanghajban, Kína legnagyobb ipari városában az AirVisual Earth nemrég készített felmérése szerint.

Az AirVisual Earth interaktív térképe figyelembe veszi a szélirányt, és színkódok szerint csoportosítja a légszennyezettség mértékét. A vörössel jelzett területeken a legmagasabb azoknak a részecskéknek a koncentrációja, amelyek komolyan károsíthatják a tüdőnket.

Európában a légszennyezettség Varsóban a legmagasabb. Ugyanakkor érdekes adat, hogy a Kopácsi-rétben a légszennyezettségi index 162, míg Bródban ennél kevesebb, 127. Horvátországban a legalacsonyabb értéket Dugi Otokon mérték, a szám mindössze 9 volt.

Mikuska Tibor biológus a 24sata című napilapnak nemrég úgy nyilatkozott: a Kopácsi-rétben és Baranyában nincsenek gyárak, amelyek szennyezhetnék a levegőt. Úgy vélte, hogy hiba csúszott a számításba.

Szakemberek szerint bár a metán messze nem olyan hosszú életű, és kisebb mennyiségben szennyezi a levegőt, mint a szén-dioxid, a globális felmelegedést okozó hatása 28-szor erősebb. A szén-dioxid után a metán a második fő oka az üvegházhatásnak.

Az éves metánkibocsátás jelentős részéért a természet a „felelős”, a nedves, mocsaras területek, az erdőtüzek és a vadállatok. A mocsarak metánkibocsátása a meteorológiai változásokat követve évről évre jelentősen átalakulhat; szárazabb években kevesebb gáz kerül a levegőbe, míg nedvesebb időszakban több.

Lehet, hogy a fent említett mérés épp egy ilyen időszakban készült! Ennek ellenére elrettentő eredmény született.