Koordinációs ülés Splitben

184
07-koordinci

Split – A Horvátországi Magyar Kisebbségi Tanácsok (Önkormányzatok) és Képviselők Koordinációjának soros ülésére a hét végén Splitben került sor, a városi magyar kisebbségi önkormányzat helyiségében.

A hét végén Splitben tartott tanácskozáson részt vett Balázs-Piri Zoltán (Zágráb város), Berkes Imre (Zágráb megye), Fontányi Árpád (Split-Dalmát megye), Viola Éva (Tengermelléki-fennsíki megye), Kiss Árpád (Sziszek-Moslavina megye), Lőcsei József (Isztria megye), Szőlősi István (Verőce megye), Jankovics Róbert (Eszék-Baranya megye), valamint a két társelnök, Szekeres Péter és Andócsi János.

A tengermelléken tartott összejövetelen több hozzászóló kiemelte a népszámlálás fontosságát.  Elhangzott, hogy a koordinációt úgy emlegetik, mint a horvátországi magyarság leglegitimebb testületét, ezért hiányolják, hogy a mai napig nem jegyezték be.

– A beszámolókban nevesített problémákat testületi döntésként megfogalmazva továbbíthatjuk az illetékes hivatalokhoz. Mára bebizonyosodott, hogy képesek vagyunk félretenni az ellentéteket, és közösen dolgozni a magyarság érdekében. Ezért sikerült elérni, hogy az országos koordináció ma a horvátországi magyarság 82%-át képviseli. Ezzel az összefogással követendő példát mutatunk a horvátországi magyarság megosztottságát fenntartani szándékozó egyéneknek – nyilatkozta lapunknak az ülést követően Andócsi János, a koordináció társelnöke.