Koordinációs ülés Pulán

210
Pulai2

Pula – Isztria legnagyobb városában, Pulán tartotta soros ülését április 16-án, szombaton a Horvátországi Magyar Kisebbségi Tanácsok (Önkormányzatok) és Képviselők Koordinációja, a HMDK Isztria megyei alapszervezetének székhelyén.  Az ülés egyik legfontosabb napirendi pontja a népszámlálási kampány volt.

Szekeres Péter és Andócsi János társelnökök bevezetőjükben megköszönték a HMDK-nak a népszámlálási kampányban kifejtett tevékenységet, majd beszámoltak az elmúlt időszak munkájáról. Sajnálatukat fejezték ki, hogy egyes horvát médiumok rémhíreket terjesztenek arról, hogy a készülő magyar alkotmányból törlik a horvát kisebbséget (is). Andócsi János elmondta azt is, hogy az ominózus cikk után azonnal felhívta Hepp Mihályt, a magyarországi horvátok első emberét, aki elmondta, szó sincs ilyenről, a körülményekhez képest elégedettek a készülő alkotmánnyal, és a kormány egyeztetetett is velük.

A napirend legfontosabb pontja a népszámlálási kampány volt. A koordináció tagjai beszámoltak arról is, hogy több panasz is érkezett hozzájuk a számlálóbiztosok munkájával kapcsolatban, amelyeket mindegyikük továbbított az illetékesek felé.

– Többen jelezték, hogy panasz érkezett Kel Józseffel, a Vukovár-Szerém megyei kisebbségi tanács vezetőjével kapcsolatban, aki a négy év alatt egyetlen magyar médiumnak sem számolt be eddigi munkájáról, és üléseket sem hívott össze. A koordináció tagjai a választók arculcsapásának tartják azt, hogy a MESZ által támogatott tanácstagok csak a választások előtt tartják fontosnak azt, hogy részt vegyenek a tanácsok munkájában – nyilatkozta az ülést követően Andócsi.

 

Lakossági fórum

Az ülés után a HMDK által működtetett eszéki információs iroda munkatársai lakossági fórumot szerveztek a kedvezményes honosítással kapcsolatban, amelyen részt vettek a tanácstagok is. Juhász Zoltán konzul úr biztosította a megjelenteket arról, amennyiben többen is igényelnék a magyar állampolgárságot Isztria megyéből és Rijeka környékéről, akkor megtalálnák a módját, hogy ne kelljen felutazniuk Zágrábba.