KÖNYVTÁROSOK VENDÉGSÉGBEN:
végre ismét élőben rendezhették meg a programot

39

A Pélmonostori Városi Könyvtár és a keretében működő Horvátországi Magyarok Központi Könyvtára (HMKK) fennállása óta folyamatosan együttműködik a régió más bibliotékáival. Közös programot is indítottak Könyvtárosok vendégségben néven, amelynek keretében ezúttal is gyermekfoglalkozásokat tartottak.

A koronajárvány idején a Könyvtárosok vendégségben elnevezésű programot csak online módon tarthatták meg, idén viszont újra élőben rendezhettek foglalkozásokat Drávaszög-szerte nyolc helyszínen, illetve Eszéken, a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban.

– Május 17-én négy könyvtár érkezett „vendégségbe” hozzánk, a kecskeméti, a bajai és a mohácsi könyvtárosok magyar iskoláinkban, magyar nyelven tartottak foglalkozásokat, a szabadkai könyvtárosok pedig a kácsfalusi (Jagodnjak) iskola tagozati iskoláiban, Ölyvesen (Uglješ) és Bolmányban foglalkoztatták a gyerekeket szerb nyelven. A felsorolt könyvtárak két-két foglalkozást tartottak a szerdai délelőtt folyamán – nyilatkozta lapunknak Rabbi Zsolti, a HMKK vezetője.

A gyerekeknek az idei program során alkalmuk volt részt venni különböző nyelvi játékokban, a mesefoglalkozások sem maradtak ki, volt kézműves műhely is, de bemutatva a könyvtár széleskörű tevékenységét, egy robotikai műhely is helyet kapott ebben az igen gazdag és sokszínű programban.

A program most már hagyományosnak tekinthető, hiszen még 2007-ben indult a kecskeméti Katona József Könyvtár és a HMKK kezdeményezésére. Időközben jelentős mértékben kibővült, ugyanis a bajai Ady Endre Városi Könyvtár, a Mohácsi Jenő Városi Könyvtár (Mohács), valamint a Szabadkai Városi Könyvtár is bekapcsolódott. A felsorolt intézmények olyan területeken működnek, ahol kisebb vagy nagyobb mértékben jelen van a magyar, a horvát vagy a szerb kisebbségi közösség, ennek köszönhetően az öt könyvtár ideális partner egy nemzetiségek közötti együttműködésre.

Az elmúlt években a programot örömmel fogadták minden iskolában és óvodában a három ország területén. Kitűnő alkalmat nyújt új kapcsolatok kiépítésére, ismerkedésre és tapasztalatcserére, nemcsak a könyvtárosok, hanem az oktatásban és nevelésben részt vevő nevelők, tanítók és tanárok számára is. A program edukatív s egyben szórakoztató jellegű is, újra és újra mosolyt varázsol a gyerekek arcára.