Könyvbemutató és emléktábla-avatás Karancson

0
137
Lábadi Károly és Fuzik János leleplezik az emléktáblát

A HRKKE karancsi református egyházközsége szombaton ünnepélyes keretek között avatott fel egy emléktáblát Jókai Mór látogatása kapcsán, valamint Faragó Árpád könyvét is bemutatták.

Hálaadó istentisztelettel kezdődött a program szombaton a karancsi református templomban, ahol Szenn Péter püspök hirdetett igét. Ünnepi alkalomról volt szó, hiszen egy emléktáblát avattak a karancsi paplak udvarán. Lábadi Károly kutatásai alapján kiderült, hogy 1872. június 29-én Jókai Mór Karancson szállt meg, vendéglátója pedig Tóth János református lelkész volt, aki az 1848-49-es szabadágharcban honvédhuszárként szolgált. Lábadi Károly nyugalmazott néprajzkutató nagy írónk karancsi látogatásáról tartott egy előadást, majd pedig ünnepélyes keretek között leleplezték az emléktáblát.

– Szinte minden magyarlakta falunak van valamilyen emlékhelye, ami magyar történelmi és egyházi eseményeknek állít emléket. Nagyon örülünk annak, hogy immár Karancson is egy emléktáblával tiszteleghetünk egyik legnagyobb írónk előtt, aki itt járt a településünkön – mondta Hájek János református lelkipásztor.

Az ünnepi alkalmon egy könyvbemutatóra is sor került, Faragó Árpád Ahol nem némulnak el a harangok c. kötetét ismerhették meg az egybegyűltek. A kötetet Dudás Károly vajdasági magyar prózaíró, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség tiszteletbeli elnöke méltatta, és három részletet is felolvastak a műből. Az egyik Harasztiról, a másik Karancsról, a harmadik pedig egy temetésről szólt. A programban közreműködött az Alfalusi Vegyes Kar és a Sepsei Népdalkör is. Az ünnepséget követően az egybegyűlteket szeretetvendégségre várták a szervezők.

Az eseményen részt vett Fuzik János eszéki magyar főkonzul és Gondi Martina, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója is.