Könyvbemutató a pélmonostori városi könyvtárban

0
128

A Pélmonostori Városi Könyvtár részeként működő Horvátországi Magyarok Központi Könyvtárában a múlt hónapban könyvbemutatóra került sor. A magyarok és németek vesztesége Horvátországban és Bácskában 1944-45-ben és a háború után című kétnyelvű könyvet a szerzők, Bognár András és Horváth M. László mutatták be.

Bognár Andrásnak, Horváth M. Lászlónak és Vladimir Geigernek a Horvátországi Magyar Tudományos és Művészeti Társaság, a budapesti Croatica Kiadó és a zágrábi Nova Stvarnost közös kiadásában megjelent könyve segítségével az olvasók pontosabb és hitelesebb képet kaphatnak arról, hogy milyen kegyetlenségeken és megpróbáltatásokon ment keresztül a Bácskában és Horvátországban élő magyar, illetve német (sváb) közösség a partizánoknak „köszönhetően”. A mintegy hatvan képet és számos dokumentumot tartalmazó, horvát és magyar nyelvű könyvet 2000 példányban adták ki és terjesztik Magyarországon és Horvátországban is.

A kiadványt december 20-án mutatták be a Pélmonostori Városi Könyvtárban. A rendezvénynek szép számú közönsége volt, nem maradt szabad a szék a könyvtárhelyiségben.

Rabbi Zsolt, a Horvátországi Magyarok Központi Könyvtára vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, eseményekben gazdag évet zárt intézményük, valamint hogy év végén tovább bővült a magyar könyvállomány a Bethlen Gábor Alap és Eszék-Baranya megye támogatásának köszönhetően.

– A legújabb könyvcsomag 230 kötetet tartalmaz, melyben szépirodalmi, szakirodalmi és gyermekirodalmi művek is megtalálhatók – tudtuk meg Rabbi Zsolttól.

Hozzátette, a könyvtár további 100 könyvvel bővült, melyek a Márai-programon keresztül kerültek az intézmény polcaira.