Könyvadomány a horvátországi magyarságnak

0
39

Július elején Magyarország eszéki főkonzulja, De Blasio Antonio úr elsőként az eszéki magyar iskolaközpont könyvtárának adta át Borovszky Samu: Magyarország vármegyéi és városai című kötetsorozatát. A példátlan eszmei értéket képviselő sorozatot Andócsi János, a tanintézmény igazgatója és Dorkić Diana könyvtáros vették át.

Magyarország kormánya reprint kiadásban jelentette meg a Borovszkyként ismert nagylélegzetű monográfiasorozatot azzal a céllal, hogy a külhoni magyar közintézményeknek, oktatási és tudományos szervezeteknek, könyvtáraknak, múzeumoknak eljuttatott példányok történelmi ismeretforrásul és identitáserősítésül szolgáljanak.

A kereskedelmi forgalomba nem került, eszmei értékében felbecsülhetetlen kiadványt július elején adták át a horvátországi magyar intézményeknek. Elsőként a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (Eszék) könyvtára kapta meg az ajándékköteteket, majd pedig az eszéki J. J. Strossmayer Tudományegyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke és a Pélmonostoron működő Horvátországi Magyarok Központi Könyvtára vehette birtokba azokat.

– Nagyon örülünk az adománynak, hiszen ezek a könyvek rendkívül hasznos anyagot tartalmaznak a történelmi Magyarországról, melyhez egykoron mi is tartoztunk. Bízom benne, hogy a könyveket gyakran forgatják majd a diákjaink – mondta Andócsi János igazgató, aki hozzátette, a tanulóknak számos olyan feladatot adnak majd, melyek megoldásához elengedhetetlen lesz a kötetek használata.