Konstruirajuća sjednica Zajednice Mađara Zagrebačke županije

0
6

Prošlog je tjedna u Velikoj Gorici osnovana Zajednica Mađara Zagrebačke županije. Cilj zajednice je njegovanje mađarske kulture i tradicije u županiji te jačanje mađarskog identiteta oko glavnog grada Hrvatske.

Zagrebačka županija okružuje glavni grad, ali ne “uključuje” Grad Zagreb, koji je autonomna upravna jedinica. Zbog toga što okružuje glavni grad s istočne, zapadne i južne strane, često se naziva i “Zagrebačkim prstenom”. Na ovom području živi više od 300.000 ljudi, uglavnom onih koji više vole mirnji prigradski život. U tom prstenu živi oko dvjesto Mađara, koji dosada nisu bili ujedinjeni. Predstavnik Mađara u županiji Imre Berkeš već duže vrijeme okuplja Mađare u predgrađu, s kojima je sada osnovao Zajednicu Mađara Zagrebačke županije. Članovi su izabrali Imru Berkeša za predsjednika, a Ildiku Vencel za potpredsjednicu.

– Nažalost, u Zagrebačkoj županiji živi malo Mađara i jako su raštrkani, zbog čega ih je teško okupiti, ali zahvaljujući svom dugogodišnjem radu kao predstavnik, mogu reći da sam bio u kontaktu s mnogima i postojao je interes za osnivanje udruge – rekao je Imre Berkeš, predsjednik novoosnovane udruge, tze je još dodao kako je njihov cilj pomoći Mađarima koji žive u županiji u sačuvanju njihove kulture i jezika.

Udruga će imati sjedište u Velikoj Gorici, najvećem gradu u županiji, gdje će u bliskoj budućnosti biti otvoren i njen ured.

Saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine, Robert Jankovics također je prisustvovao konstruirajućoj sjednici Zajednice Mađara Zagrebačke županije i rekao da zajednica može računati na njegovu pomoć i podršku.