Könnyítések a határátlépésnél

0
89

A koronavírus-járvány miatt a horvát-magyar határon való átjutás csak korlátozottan lehetséges. A helyzet most némileg javult, hiszen azok, akik átestek a fertőzésen vagy megkapták az oltást, szabadabban mozoghatnak a két ország között.

A május 1-jén életbe lépett szabályozás szerint Magyarország engedélyezi azon állampolgárai számára a külföldre való utazást és a karanténmentes hazatérést, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. A horvát állampolgárok viszont továbbra is csak a határtól számított 30 km-es körzetben mozoghatnak Magyarországon belül, melynek időtartama nem haladhatja meg a 24 órát. Ehhez igazolásra sincs szükség.

Hazautazáskor viszont csak úgy kerülhetik el a karantént, ha orvosi igazolásuk van arról, hogy átestek a Covid-fertőzésen az elmúlt 180 napban, vagy 14 nappal azután, hogy felvették a védőoltás mindkét dózisát, de a 48 óránál nem régebbi negatív és 11 napnál régebbi pozitív PCR-teszt birtokában is karantén nélkül léphetünk be Horvátországba. Mentesülünk a karanténkötelezettség alól akkor is, ha olyan hivatalos gyorstesztet végeztettünk az elmúlt 48 órában, amelynek az eredménye negatív. Ezek a szabályok vonatkoznak az országba utazó külföldi állampolgárokra, tehát a magyar állampolgárokra is. Ha a felsoroltak közül egyikkel sem rendelkezik az illető, akkor az országba lepés után, állampolgárságtól függetlenül, továbbra is 10 napig karanténba kell vonulnia.

- Reklám -

A karanténkötelezettség feloldható egy negatív PCR- vagy antigén teszttel. Ez a szabályozás május 15-ig érvényes. Természetesen az ingázók és az üzleti okból utazók továbbra is szabadon átléphetik a határt mindkét irányban, ha igazolni tudják utazásuk célját.
A magyar külügyminisztérium által közzétett információk alapján Magyarország a következő hetekben igyekezni fog minél több országgal megállapodni egymás védettségi igazolásainak kölcsönös elfogadásáról. Ha egy ilyen megállapodás Horvátország és Magyarország között létrejön, a határátlépés tovább egyszerűsödhet, igaz, Horvátországban még egyelőre nincs hivatalos védettségi igazolvány.