Konferencia a kisebbségi nyelvhasználatról és oktatásról

0
47

Interkulturalitás és oktatás kisebbségi nyelven és írásban címmel szerveztek kétnapos konferenciát Zágrábban, amelyen a nemzetiségiek oktatásának a szereplői gyűltek össze.

A Szerb Nemzeti Tanács szervezésében került sor a kétnapos konferenciára, ahol a kisebbségi nyelvhasználat és az oktatás volt a fókuszban. Ennek érdekében a nemzeti kisebbségek képviselőit és oktatási szereplőit hívták össze egy tapasztalatcserére. Milorad Pupovac, a szerb kisebbség parlamenti képviselője elmondta, hogy a multi- és interkulturalitás egyes közösségekben gond nélkül működik a nyelvi különbségek ellenére is, de még mindig vannak közegek, ahol ezen még szükséges dolgozni. Horvátországban 16 kisebbségnek van törvény garantálta joga az anyanyelvi oktatáshoz.

A konferencia résztvevői kiemelték, hogy elleneznek minden egyoldalú interpretációt és tudományos tényekkel szembemenő oktatási gyakorlatot, amivel, sajnos, Horvátországban, de Európa-szerte is szembesülnek.

A konferencián Fernand de Varennes, az ENSZ kisebbségi kérdésekkel foglalkozó szakértője is részt vett, aki elmondta, hogy a közösségi oldalakon megjelenő gyűlöletbeszéd kétharmada sajnos a kisebbségek ellen irányul. Emellett hangsúlyozta az anyanyelv ápolásának a fontosságát, főleg az oktatásban, hiszen pedagógiai aspektusból egyértelmű, hogy a gyermek az anyanyelvén képes a legjobb teljesítményt nyújtani.

Csapó Nándor, a zágrábi Tudományos és Oktatási Minisztérium nemzetiségi főosztályának vezetője kiemelte, hogy az interkulturalitás a horvát társadalom szerves része, hiszen a Horvát Köztársaság 22 nemzeti kisebbséget ismer el, amelyek gazdagítják az ország nyelvi, történelmi és kulturális értékeit. A kisebbségi anyanyelvi oktatási szférában az általános és középiskolát tekintve jelenleg Horvátországban kicsivel több, mint 10 ezer diák vesz részt.

Az Eszéken működő Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ képviseletében Andócsi János igazgató is részt vett a tanácskozáson.

– Nagyon hasznosnak tartom az ilyen eszmecseréket, mivel hasonló gondokkal küzdünk a kisebbségi oktatás terén. A törvényi garanciák ugyan adottak, de sokszor csakis rajtunk múlik, hogy miként élünk az anyanyelvi oktatás lehetőségével. Magyar oktatási központunk négy intézményt foglal magába, és ez idáig sikerült elérnünk, hogy növekedést mutat a diákok száma, ami a magas szintű szakmai munkának és persze annak az aktivitásnak is köszönhető, amely az intézményünket regionális jelentőségűvé tette – nyilatkozta Andócsi János.