Komoly vita Zágráb és a Vatikán között

0
239
samostan_dajla3-300711sreckoniketiccropicx

Feszültté vált a Vatikán és Horvátország viszonya azt követően, hogy a Szentszék elrendelte egy kolostor visszaadását Olaszországnak. Az utóbbi időben rosszul alakul a Vatikán kapcsolata azokkal az országokkal, ahol jelentős katolikus közösség él. Nemrég Írországgal vált fagyossá a kapcsolat, miután Enda Kenny ír kormányfő bűnrészességgel vádolta a pápai államot a papok által elkövetett szexuális visszaélések miatt.

A pápai állam múlt héten tiltakozásképpen visszahívta írországi apostoli nunciusát.

A Szentszék és Horvátország kapcsolatában is komoly fordulat következhet be. XVI. Benedek pápa ugyanis elrendelte egy horvát kolostor visszaszolgáltatását az olaszországi bencéseknek. Horvátország azonban hallani sem akar erről. Zágráb szerint a Vatikán beavatkozik az ország belügyeibe. Összesen 25 millió euró értékű épületegyüttesről van szó. Egy vatikáni különleges bizottság úgy határozott, ha a horvátok nem adják vissza az ingatlant, akkor a pulai püspökségnek az elkövetkezendő egy év alatt négymillió eurós kártérítést kell fizetnie. Ennyi pénze azonban nincs az egyházmegyének.

XVI. Benedek lépése ellen a poreci klérus is tiltakozott. Nem fogadják el a dekrétumot, s azt sem, hogy a horvátországi kolostor vezetőjének egy spanyol szerzetest tegyen meg. Jadranka Kosor horvát miniszterelnök bejelentette: levelet ír a pápának ez ügyben. Zágráb jelezte azt is, hogy Gordan Jandrokovic külügyminiszter találkozni kíván a Szentszék Horvátországba akkreditált apostoli nunciusával.

A Dajlában található kolostort a kommunizmus idején vették el a bencésektől. Horvátország függetlenné válása idején azonban kártérítést fizettek a szerzetesrendnek. Zágráb éppen emiatt vitatja a pápa dekrétumának jogosságát. Ennek ellenére a bencések ismét maguknak követelik az épületegyüttest.