A kommunista terror vukovári áldozatai között magyarok is voltak

551

1945-ben a partizán terror következtében több mint 300 személy vesztette életét Vukováron. A vukovári Szent Fülöp és Jakab-templom melletti emlékkeresztnél minden évben koszorúzással és gyertyagyújtással emlékeznek meg az áldozatokról, akik között négy magyar is volt, így a Vukovári Magyarok Egyesületének a tagjai is részt vesznek a megemlékezésen.

A kommunizmus vukovári áldozatairól április 12-én emlékeztek meg Vukovár városának, a Matica hrvatska vukovári alapszervezetének, a Németek és Osztrákok Szervezetének, valamint a Vukovári Magyarok Egyesületének a képviselői.

1945-ben a partizánok terrorja következtében több mint 300 személy vesztette életét a városban, az áldozatok maradványai több tömegsírból kerültek elő, a legnagyobbat a ma kirándulóhelyként ismert Adicán tárták föl.

A Szent Fülöp és Jakab-templom melletti emlékkeresztnél a hozzátartozók, valamint a szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit és gyújtottak gyertyát.

A Vukovári Magyarok Egyesületének elnök asszonya, Jakumetović Rozália lapunknak nyilatkozva elmondta, ahogyan a honvédő háború áldozatairól, úgy a kommunista terroréról sem szabad megfeledkeznünk.

– Az áldozatok között magyarok is voltak. Felvettük a Társadalomtudományi Intézet tudományos tanácsadójával a kapcsolatot, így sikerült név szerint is azonosítani a négy magyar személyt: Horvát Péter, Horvát Anna, Pap János és Hajnal Mihály is életét vesztette a megtorlás következtében – mondta Jakumetović Rozália.