Kommunikációs képességek fejlesztése kétnyelvű környezetben

414

A fenti címmel rendezett a múlt héten továbbképzést a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF) a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében. A székelyudvarhelyi Ficánka napközi otthon igazgatója, Antal Csilla által vezetett foglalkozások főleg a gyerek és a pedagógus közötti kommunikáció minél hatékonyabb fejlesztését szolgálják majd.

A magyar kormány és a Bethlen Gábor Alap támogatásával tavaly indult Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programban az ingatlan-beruházások és -fejlesztések, külső játszóterek, zöldövezetek kialakítása mellett hangsúlyos szerepet kap az óvodapedagógusok képzése, módszertani kiadványok készítése, konferenciák, kerekasztal-beszélgetések szervezése is.

A program horvátországi megvalósulásának stratégiai partnere a HMPF. Mindenhol, ahol magyar nyelvű óvodai nevelés folyik, részesülnek a támogatás valamely formájában. Több helyszínen infrastrukturális fejlesztések folynak, egy mikrobuszt is beszereztek, hogy az óvodai programot a szórványterületekre is eljuttathassák, az intézményeknek módszertani csomagokat adományoztak, valamint a magyar óvodákba járó gyerekek szülei óvodaidíj-támogatásban is részesülnek.

Továbbképzés

A horvátországi programterv része az a továbbképzés is, amelyet múlt szerdán tartottak Kommunikációs képességek fejlesztése kétnyelvű környezetben címmel. A HMPF eszéki székhelyén Kovacsevity Anna, a pedagógusfórum alelnöke köszöntötte a magyar óvónőket, az anyanyelvápolást végző tanárokat és a téma iránt érdeklődő általános iskolai pedagógusokat.

Lapunknak elmondta, nagyon fontos, hogy az infrastruktúra mellett az óvodapedagógusok szakmai fejlődése is folyamatos legyen.
– Szervezetünk megalakulása óta számos továbbképzést tartottunk, igyekeztünk mindig a számunkra aktuális kérdésekkel, témakörökkel foglalkozni. Örömmel láttam, hogy egy-egy ezeken elsajátított módszert a pedagógusaink alkalmazzák is. Bízom benne, hogy a mostani alkalommal is sok hasznos tudásra tettek szert – mondta Kovacsevity Anna.

A foglalkozásokat Antal Csilla, a székelyudvarhelyi Ficánka Napközi Otthon vezetője tartotta.

Antal Csilla

– Azt gondolom, hogy ez a téma most nagyon aktuális. Nagyon fontos, hogy a gyerekeinket testileg-lelkileg egészséges felnőtté neveljük, és mindehhez hozzájárul, hogy a kommunikációs képességeket mi módon, milyen módszerekkel tudjuk fejleszteni, hogy kényelvű környezetben mennyire tudunk egészséges fejlődést elérni a gyereknél. A mai nap tulajdonképpen olyan játékos gyakorlatsorokat, útmutatókat is magában foglal, amelyekkel a mindennapokban mi, pedagógusok szembesülünk a munkánk során. Olyan művészetpedagógiai eszközöket is megmutattam, amelyekkel a kommunikációs képességet kétnyelvű környezetben maximálisan tudjuk fejleszteni – mondta Antal Csilla.

A továbbképzés a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programja keretében, a Bethlen Gábor Alap közreműködésével valósult meg.