Kommemoráció Bellyén

0
64

Minden év szeptember 3-án a Bellyei járás vezetősége megemlékezik a honvédő háborúban elesett katonákról és civil áldozatokról. A kommemoráción a Bellyei járás HMDK-s elöljáró-helyettese, Varga Gábor is részt vett.

Az ún. jugoszláv néphadsereg 1991. szeptember 3-án szállta meg az Eszékhez közeli Bellyét, a harcokban tizenegy horvát katona halt meg, 13 pedig fogságba esett. Utóbbiak közül hárman fogolycsere révén kerültek vissza az egységükhöz, kilencüket kegyetlenül megkínozták és megölték, holttestüket később különböző vesztőhelyeken találták meg, az egyik védő sorsa máig ismeretlen.

A Bellyei járás vezetősége minden évben megemlékezést tart ezen a napon, a hősi halottak családtagjainak a jelenlétében. Idén is végigjárták azokat a temetőket, ahol a katonák nyugszanak, megkoszorúzták az elesettek sírját, majd a helybéli katolikus templomban részt vettek az emlékükre celebrált szentmisén. A szertartás után egy rövid megemlékezésre került sor az elesettek tiszteletére állított emlékműnél. Az eseményen a Bellyei járás HMDK-s elöljáró-helyettese, Varga Gábor is részt vett.