Közút Baranyabán és Kő között

281
06-popovac-sisljagic

Baranyabán – Ha minden a tervek szerint halad, Baranyabán lakosai hamarosan egy mindössze 7 kilométeres közúton juthatnak el – Kő falu érintésével – Hercegszőlősre.

Bár Baranyabánt légvonalban mindössze néhány kilométer választja el Hercegszőlőstől, ennél sokkal többet kell utazniuk azoknak, akik az egyik településről a másikra szeretnének eljutni. Ezt a problémát kívánják most orvosolni egy új, Baranyabán-Kő útszakasszal.

Vladimir Šišljagić, Eszék-Baranya megye zsupánja legutóbbi baranyabáni látogatásakor jelentette be, hogy már elkezdődtek a projekt előkészületei, mintegy 15-20 millió kúnás fejlesztésről van szó. Ezzel megszűnik a Baranyabáni járás elszigeteltsége, s az új közútnak köszönhetően a már meglévő és a jövőben létesülő borutak is össze lesznek kötve.

Az építési engedélyt a jövő év februárjára várják, és akkor már csak az útvonal nyomvonalában levő parcellák tulajdonosaival kell csak megegyezni. Ha minden a tervek szerint halad, akkor 2013-ban megkezdik a tényleges építkezést. Oskar Mravlinčić, a Baranyabáni járás elöljáró-helyettese a Glas Slavonije c. napilapnak úgy nyilatkozott, a projekt által két fontos járási központ kerül közel egymáshoz, ami gazdasági, illetve turisztikai fellendüléshez is vezethet a térségben. Továbbá ha a tervezett Baranyabán-Sárok (Magyarország) közút is elkészül, akkor gyakorlatilag egy új magyarországi útvonal nyílik.

Baranyabánban egy sportcsarnok építése is folyamatban van, amelyre a helyi iskola már 30 éve vár. A tornaórákat egy tanteremben tartják. A 4,2 milliós projekt valószínűleg 2013-ra készül csak el.