Közokirat-hamisítás bűntettében elmarasztalta a bíróság K. Kettős Jánost

0
272
07--kettos

K. Kettős János református püspök és társai ügyében a Kaposvári Városi Bíróság 2011. szeptember hó 21. napján hozott – nem jogerős – elmarasztaló ítéletet.

A nem jogerős ítéleti tényállás szerint a vádlottak – annak érdekében, hogy Magyarországon egyházat alapítsanak – meghamisították az alakuló közgyűlés jegyzőkönyvének aláíráslistáját, majd azt a Somogy Megyei Bírósághoz 2008. december 19-én benyújtották, ezáltal közreműködtek abban, hogy a közhiteles nyilvántartásba valótlan adatok kerüljenek.

Mint ahogyan már arról hírt adtunk, a Horvátországi Magyar Református Keresztyén Egyház Magyarországi Egyházteste halásztelki (Halásztelek község Magyarországon van) alapító közgyűlésével kapcsolatban az ügyészség okirat-hamisítás gyanújával K. Kettős Jánossal együtt hat személy ellen (öten magyar állampolgárok) emelt vádat a Kaposvári Városi Bíróságon.

Az általunk ismert tanúvallomások szerint horvát és magyar állampolgárokat vettek rá különböző trükkökkel, köztük a kopácsiakból és laskóiakból álló Alfalusi Vegyes Kart, amelynek a tagjait kirándulni vitték Budapestre, hogy aláírásukat adják, amelyet később az érintettek tudta nélkül egyházalapítás céljára használták fel.

Ez ügyben született első fokon a következő ítélet:

– Az 56 éves, horvát állampolgárságú I. rendű vádlott bűnösségét közokirat-hamisítás bűntettében állapította meg, és ezért őt 2 évre próbára bocsátotta. A 48 éves II. rendű, az ugyancsak 48 éves III. rendű és a 47 éves IV. rendű  magyar állampolgárságú vádlottak bűnösségét bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében állapította meg, ezért a II. és III. rendű vádlottat 1-1 évre, míg a IV. rendű vádlottat 2 évre próbára bocsátotta. Ugyanakkor az V. és VI. rendű vádlottakat a bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatti vád alól felmentette – nyilatkozta írásban lapunknak a Somogy Megyei Bíróság sajtószóvivője, dr. Vadócz Attila megyei bírósági bíró.

Az ügyész súlyosbításért, az ügyvédek enyhítésért folyamodtak. Az ügyben előreláthatólag még idén jogerős ítélet születik.

Korábban hírt adtunk már arról is, hogy az ugyancsak Kettős János által alapitott Kálvin János Presbiteri Misszió – amely a  Horvátországi Magyar Református Keresztyén Egyház Magyarországi Egyházteste – ellen úgyszintén eljárás folyik, a Nemzeti Nyomozóiroda 2007 óta folytat nyomozást jogosulatlan gazdasági előny megszerzése elkövetésének gyanújával kapcsolatban.