Közel ezren kérvényezték már a magyar állampolgárságot

155
allampolgarsag1

Tavaly január eleje óta Horvátországban közel ezren kérelmezték a kedvezményes honosítást. Azóta folyamatosan tartanak eskütételeket Eszéken és Zágrábban is.

2011január eleje óta érkeznek az egyszerűsített honosítási és visszahonosítási kérelmek Magyarország hivatalos szerveihez. Az első eskütételre Mohács városában került sor tavaly márciusban, ahol horvátországi magyarok vehették át a magyar állampolgárságot bizonyító okiratot. Tavaly augusztustól pedig Eszéken is tartanak eskütételeket, ahol az itteni magyarok úgymond szülőföldjükön válhattak magyar állampolgárokká. Míg a zágrábi magyar nagykövetségen többnyire a fővárosi és a tengermelléki magyarok tesznek esküt, a kérvényezők zöme Eszéken teszi le. Itt kihelyezett konzuli fogadónapokat is tartanak, hogy a drávaszögi és kelet-szlavóniai kérvényezőknek ne kelljen a fővárosba vagy az anyaországba utazniuk.

– A magyarországi köztársaságielnök-váltás miatt a kérvények feldolgozása is akadozott, hiszen egy ideig nem volt, aki aláírja az okiratokat. Ezért nem is érkeztek vissza Zágrábba a papírok, de most újból zökkenőmentesen zajlik a folyamat. A nyár egy olyan időszak, amikor kevesebb a kérvényező a nyári szabadságok, mezőgazdasági munkák és egyebek miatt, és az igények fogják meghatározni, hogy mikor tartunk konzuli fogadónapokat – tudtam meg a Tuska Enikő zágrábi magyar konzultól.

Így természetesen az eszéki kihelyezett fogadónapok és az eskütételek időpontjai is az igényektől függnek, előbbit a kérvényezők száma, utóbbit a Magyarországról érkező okiratok határozzák meg. A konzul asszonytól megtudtuk, hogy Horvátországban a másfél év alatt közel ezren nyújtottak be kérvényt a kedvezményes honosítás iránt, ezeknek a személyeknek a fele pedig már ünnepélyes keretek között magyar állampolgárrá is vált.

Időközben több honosítottal is sikerült beszélgetnünk, és szinte kivétel nélkül mindenki a lelki-érzelmi-nyelvi kötődés miatt kérte az állampolgárságot, nem tervez külföldön munkát vállalni, sem pedig elköltözni szülőföldjéről. A magyar állampolgárságra mint egyfajta örökségre tekintenek, amely őseik jussán illeti meg őket, és örömmel tölt el mindenkit, hogy megérhették, immár az anyaország állampolgáraként élhetnek tovább.