Kövér: magyar nemzeti érdek a nyugat-balkáni országok EU-csatlakozása

148
LTHATR---kvr-lszl

A nyugat-balkáni országok EU-csatlakozása nem csupán külpolitikai stratégiája Magyarországnak, hanem nemzeti érdek, nemzetpolitikai szempontból is fontos – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke pénteken Bosznia-Hercegovinában folytatott tárgyalásai után.

„Európa akkor lesz számunkra is teljes, ha ezek országok az Európai Unió részévé válnak” – mondta a házelnök az MTI-nek Szarajevóból telefonon adott interjújában.

Az Országgyűlés elnöke tárgyalt a kollektív boszniai államelnökség tagjaival, valamint a központi állam és a két entitás – a boszniai Szerb Köztársaság és a bosnyák-horvát föderáció – parlamentjeinek vezetőivel. A magyar delegációnak tagja volt Balla Mihály (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

Kövér László elmondta: a látogatás célja az volt, hogy „megerősítsük azt a támogatást, amelyet Magyarország eddig is fölmutatott Bosznia európai uniós integrációja folyamatában. Biztosítottuk partnereinket, hogy a jövőben is mindent megteszünk ezért” – tette hozzá.

Kifejtette, a magyar parlament eddig hat olyan – úgynevezett ikerintézményi – programot vezetett európai uniós források fölhasználásával, amelyek azt szolgálták, hogy a délkelet-európai országok parlamentjeit felkészítsék az EU-csatlakozásra. A magyar házelnök rámutatott: Bosznia talán még a többi nyugat-balkáni országnál is fokozottabban igényli a segítséget, mert itt a tragikus, háborús örökségből fakadó bonyolult államjogi berendezkedés miatt nagyon nehéz azoknak az előfeltételeknek a megteremtése, amelyek „máshol, egy centralizált országban a törvényhozáson nagyon gyorsan keresztül tudnak menni”.