Kövér László a HMDK vezetőivel találkozott

173
P6087563

Goričan – Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke múlt szerdán a határ menti településen található egyik vendéglőben találkozott a HMDK vezetőivel, miután megbeszélést folytatott Luka Bebić horvát házelnökkel.

Horvátország uniós csatlakozása volt a fő témája Luka Bebić horvát és Kövér László magyar házelnök munkaebéddel egybekötött tárgyalásának, amelyre Gornji Kneginecben került sor. Kövér László kijelentette, Horvátország uniós csatlakozása az egész Nyugat-Balkán integrációja szempontjából nagyon fontos, előremutató lépés. Mivel a két ország között jó az együttműködés, Magyarország mindvégig legfőbb támogatója volt a szomszédos országnak, hogy az minél hamarabb az Európai Unió tagjává válhasson.

A megbeszélést követően a magyar parlament elnöke kíséretével Goričanba utazott, hogy ott – az előzetesen megbeszéltek szerint – találkozzon a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége képviselőivel.

 

Egy célért a HMDK-val

A délutáni találkozón a HMDK-t Jakab Sándor elnök, Kriják Krisztina alelnök és Pálinkás Krisztián országos titkár képviselték. A majd kétórás megbeszélésen közvetlen munkatársai, valamint dr. Iván Gábor nagykövet és Magyar József, a konzulátus első beosztottja is részt vett.

Az őszinte hangú, baráti megbeszélésen a HMDK megköszönte a magyar kormány, a magyar parlament azon erőfeszítéseit, amit a nemzeti összetartozás érdekében foganasítottak, az eddig elért eredményeket, de rámutattak az általuk vélt hiányosságokra is, amelyeknek a kiküszöbölésével az együttműködés gördülékenyebbé, az érdekvédelem hatékonyabbá válhat.

A megbeszélést követően a házelnök lapunknak elmondta, nem csak mint a magyar Országgyűlés elnöke vett részt ezen a találkozón, hanem mint régi barát és a Fidesz-választmány elnöke is.

– Azon túl, hogy szót ejtettünk a magyar kormány nemzetpolitikájának a horvátországi magyarokat érintő kérdéseiről, ez a látogatás azt is üzeni, hogy mi ott állunk a HMDK mellett. Nekünk a HMDK a létrejötte óta stratégiai partnerünk, azóta párhuzamosan járjuk utainkat egy cél irányában, hogy a nemzet összetartozását erősítsük. Megteszünk mindent annak érdekében, hogy el ne erőtlenedjenek azok a közösségek, amelyeket elszakítottak az anyaországtól. Abban egyeztünk meg, hogy miközben a célok közösek, a kormányváltás óta egy komoly erkölcsi és lelki fordulat állott be a magyar politikában, amelynek a jótékony hatásait itt is lehet érezni; egy folyamatos konzultációra van szükség annak érdekében, hogy ennek a poiltikának a gyakorlati megvalósulása minél hasznosabb legyen. Tudjuk, hogy van még javítanivaló az otthoni nemzetpolitikán, így kifejezetten informatívnak és hasznosnak tartottam ezt a találkozót azért is, mert sok konkrét, de könnyen megoldható problémára irányították rá a figyelmünket – fejtette ki a magyar házelnök.

Az elnök úr tehát megígérte HMDK vezetőinek, hogy mindenképpen megpróbálnak segíteni azokban a gondokban, amelyeket kiemeltek a megbeszélés során.

 

Üzenet a horvátországi magyaroknak

A tárgyaláson egyebek mellett sok szó esett a közelgő önkormányzati választásokról is, amelynek kapcsán az elnök úr kijelentette, hogy „a választásokon reményeim szerint minél több magyar ember érzi a jelentőségét annak, hogy leadja a voksát, hogy méltó képviselete maradjon továbbra is a horvát államigazgatási rendszeren belül.”

P6087569