Könyvbemutató Vörösmarton

517
konyvbemutato1

Július 2-án mutatták be Lábadiné Kedves Klára Isten szőlőjének munkása című könyvét a vörösmarti református imateremben.

A Vörösmarti Református Egyházközösség által szervezett könyvbemutatón Varga György lelkipásztor köszöntötte a vendégeket, majd dr. Lábadi Károly tartott rövid beszámolót a Pragma Horvátországi Magyar Tudományos és Művészeti Kör munkásságáról.

E szervezet azzal a céllal jött létre, hogy könnyítse a hat esztendeje működő eszéki Magyar Tanszék hallgatóinak munkáját kiadványaival. Az eddig megjelent könyvek között vannak művelődéstörténeti jellegűek, valamint irodalmi és nyelvészeti vonatkozásúak is.

Lábadiné Kedves Klára Isten szőlőjének munkása c. műve a Pragma könyvsorozat kilencedik köteteként jelent meg. A bemutató helyszínének azért Vörösmartot választották, mert a mű nagy része a faluhoz is kötődik.

 

Novák Olga, Isten szőlőjének a munkása

A szerző a hallgatóságnak elmondta, hogy a vörösmarti származású Novák Olga életét és munkásságát dolgozta föl a kötetben, aki nemcsak a vörösmartiak, hanem az egész Kárpát-medencei magyar reformátusságnak is fontos alakja. Beszélt arról is, hogy sikertelen házassága után a családalapítás helyett az egyház szolgálatát választotta, és hogy ő volt hazánkban az első nő, aki teológiai, lelkészi diplomát szerzett. Bár teljes papi szolgálatot még nem végezhetett, de nem is az volt a célja, hogy szószékre álljon. Tudását hitoktatóként, vallástanárként akarta érvényesíteni. Külön kitért arra is, hogy az első világháború után missziós munkát folytatott a Szerb-Horvát-Szlovén Királyságban. Később a pesti Baár-Madas Református Gimnáziumban tanított, de mindig fontosnak tartotta a vörösmarti gyerekek sorsát is. A második világháború után megvonták tőle a beutazás lehetőségét, így Magyarországon rekedt. Bekapcsolódott a Pécs környéki református nőszövetség munkájába, falvakat látogatott, hogy segítsen a rászorulókon. Az 1950-ben írt, Életem története című művét a baranyai asszonyoknak ajánlotta. 1954-ben pedig megírta második önéletrajzát is, Emlékezéseim címmel. 1965-ben tért örök nyugalomra.

– Örömömre szolgál, hogy ennyien eljöttek és végighallgatták a könyvbemutatót, és hogy még mindig sokan érdeklődnek Novák Olga munkássága iránt – mondta a rendezvény zárásaként a szerző.

Hiánypótló művével emléket állított Vörösmart szülöttének, aki „Isten szőlőjének munkása” volt egész életében, tanítványai számára iránytű, a háborús időkben pedig óriási munkát végzett a baranyai misszióban.

 

{fcomments}