Könyvbemutató egy rijekai cukrászdában

631

Rijeka – A múlt hónapban került sor a Magyar sütemények című könyv bemutatójára a rijekai Corso cukrászdában, ahol ez alkalomból magyar süteményhetet tartottak, amikor is például Eszterházy-tortát, dobostortát és zserbót lehetett vásárolni.

Rijekában a múlt év utolsó hónapjában került sor a Magyar sütemények című könyv bemutatására.

– A könyv a zágrábi Kisebbségi Hivatal és a Tengermelléki-fennsiki megye támogatásának köszönhetően jelent meg, a rijekai Kvarner Kiadó gondozásában, felelős szerkesztője Franjo Butorac. Száz magyar sütemény receptjét fordítottuk le horvátra. Így például megtalálható benne az Eszterházy-torta, az eredeti, 126 éves dobostorta receptje, Mária Terézia gyümölcstortája vagy éppenséggel a zserbószelet. A könyv gazdagon illusztrált, minden recepthez  színes fotó készült. A receptgyűjtésben, fordításban, sütésben, fotózásban Árvai Piroska, Scotti Piroska, Tkalčić Magda, Cimerman Edit, Torić Valéria és jómagam vettünk részt. A bemutató helyszíne egy rijekai cukrászda, a Corso volt. Nagyon örültünk annak, hogy a médiai érdeklődése sem maradt el. A cukrászok egyébként egész héten 5-6 receptünk alapján készítették a kínálatot, így ez a magyar sütemények hete volt a cukrászdában. A nagy érdeklődés miatt a cukrászdában úgy döntöttek, hogy tartós kínálatban maradnak a sütemények. Könyvünk nagyon sok dicséretet kapott és kap folyamatosan, nagyon tetszik a szakmának és az embereknek is – mondta el lapunknak Viola Éva, a HMDK rijekai szervezetének elnöke, aki többek között a könyv előszavát írta.

A HMDK rijekai szervezetének szorgos tagjai már gyűjtik a recepteket a következő könyvhöz, amely a különböző süteményekhez kötődő történeteket, érdekességeket, hagyományokat is tartalmazni fog.