Kobasijada članova Gazdinskog kruga

0
22

Gazdinski krug DZMH po prvi puta organizirao je kobasijadu. Ukupno je dvadeset i jedan poljoprivrednik predao uzorke; prvo mjesto i pehar osvojio je Zoltan Elo iz Čakovaca.

Početak godine nije samo vrijeme poklada, već i balova, jer još nisu započeli poljoprivredni radovi. U to vrijeme, obično Gazdinski krug održi svoj bal, a ove godine izostao je zbog epidemijskih uvjeta, pa su nastojali to nadoknaditi nekim drugim programima. U zimskim mjesecima održavaju se kolinja, napunjene su pušnice, spremišta kobasicama, slaninom i drugim proizvodima kolinja. To je dalo ideju Gazdinskom krugu organizirati prvu kobasijadu, koja je održana prošloga četvrtka u Domu kulture u Korogu.

-Odlučili smo se za kobasijadu jer znamo da se najveći broj članova Gazdinskog kruga bavi i uzgojem svinja, svake godine pripremaju domaće kobasice i vjerojatno su mnogi od njih znatiželjni kakav rezultat bi njihova kobasica osvojila na nekom natjecanju – izjavio je za naš list Atila Sabo, predsjednik Gazdinskog kruga. Sudionici su se trebali prijaviti s uzorkom kobasice od nekih 20 centimetara duljine, ali osim toga, svi su donijeli još narezanih kobasica za kušanje, a u dvorištu Doma kulture pekla se svježa kobasica, tako nitko nije ostao gladan.

Uzorke kobasica ocjenjivali su na temelju izgleda, okusa i mirisa

Na natjecanje se prijavio dvadeset i jedan član Gazdinskog kruga iz Slavonije i Baranje, a predane uzorke ocjenjivao je žiri od četiri člana. Ocjenjivački tim činili su Béla Gárdos, konzul Mađarske u Osijeku, Balázs Mészáros, referent za vanjske odnose Karpatskog bazena mađarskog ministarstva poljoprivrede, kao i Janoš Kovač i Čaba Balint, članovi Gazdinskog kruga.

-Za kobasicu dobre kvalitete prije svega treba osnovni sastojak dobre kvalitete, a ostalo ovisi o spretnosti i ukusu osobe koja priprema kobasicu. Uzorke kobasica ocjenjivali smo prema izgledu, okusu i mirisu, nadalje je važno i to koliko je kobasica dimljena, koliko je suha. Kušajući redom sve uzorke, mogu reći da je većina dobro uspjela, žiri nema lagan posao – izjavio je za naš list Janoš Kovač iz Kopačeva tijekom svoga ocjenjivanja.

Dodao je, kako je Gazdinskom krugu ovo prva kobasijada, i u svakom slučaju će u slijedećim godinama biti više sudionika.

Zoltan Elo, najmlađi član natjecanja, osvojio je prvo mjesto

Nakon dugog razmatranja, žiri je odlučio tko će biti prvi među dvadeset i jednim natjecateljem, pa je tako najbolji uzorak na prvoj kobasijadi Gazdinskog kruga pripremio Zoltan Elo iz Čakovaca, najmlađi član natjecanja (još je srednjoškolac). Zoltan je za naš list izjavio kako priprema kobasica nema veliku tajnu, osim sastojaka dobre kvalitete, bitno je iskustvo, što on unatoč svojoj mladoj dobi ima, jer kod kuće već jako dugo pomaže u pravljenju kobasica. Natjecanje je imalo još jednog pobjednika, Šandora Saboa, mlađeg, iz Karanca, koji se kući vratio s posebnom nagradom.

Nakon podjele priznanja, nitko se nije žurio kući, glazbeni ansambl Aranycsárdás iz Koroga, osigurao je dobro ozračje na zabavi.