Kívül-belül megszépült a vukovári magyarok otthona

0
29

A Vukovári Magyarok Egyesületében továbbra sincs lazítás. Székházukban folyamatosak a fejlesztések. Ahogy az időjárás megengedte, egy nagyszabású felújításba kezdtek, és pár hét alatt kívül és belül is megszépült az épület.

Hosszú és nehéz munka előzte meg a Vukovári Magyarok Egyesületének 13 évvel ezelőtti megalakulását, ami nem volt hiábavaló. Mára sikerült az egyesület munkájába bekapcsolni a városban élő magyarok nagy részét, akik nagyon örülnek, hogy egy ilyen aktív közösség részét képezik. Székházuk nagyon fontos az egyesület minden tagjának, akik második otthonuknak tartják és úgy is viseltetnek iránta. Nagy gonddal szépítgetik belső helyiségeit, rendezik az értékes néprajzi gyűjteményüket, gondozzák az udvar növényeit. Így aki ide belép, egy otthonos, meleg hangulatú közösségi házban találja magát.

A vukovári magyarok otthonát 2016 nyarán adták át. Az épület, amely a Vukovári Magyarok Egyesületének székháza, mára a Vukovár-Szerém megyei magyarok kulturális központja lett.

A koronavírus-járvány előtti időszakban szinte minden hétre jutott egy összejövetel, foglalkozás, vagy éppen egy újabb csoport érkezett látogatóba. Az elmúlt két évben a járványhelyzet határozta meg tevékenységüket, nagyobb eseményeket nem szervezhettek, de ahogy a korlátozások enyhültek, több programot is megvalósítottak. Folyamatosan dolgoztak az épület szépítésén is.

– A tagságunk sok mindent önerejéből oldott meg, de nagy segítséget kaptunk a központi HMDK-tól, a magyar kormánytól, igyekeztünk minden pályázati lehetőséget kihasználni, így mára egy minden igényt kielégítő székhelyünk van, de mint ahogy az ember saját otthonára, úgy erre az épületre is időnként ráfér egy nagyobb felújítás – mondja Jakumetović Rozália, aki hozzátette, hogy a munkájukat a város is elismeri és támogatja, a mostani felújítást is városi támogatásból valósították meg. Megszépítették a parkoló területét, az épületben minden faburkolatot átfestettek, a festés már a falakra is ráfért, így azokat is felfrissítették, több teremben új padlóburkolatot raktak le, a kinti helyiségek, a rendezvénytermük is megújult. Jelenleg pedig a felújítás utáni nagytakarítást végzik.

Mindezt annak reményében teszik, hogy mielőbb újra visszazökkenhetnek a régi kerékvágásba, és újra érdekes kulturális programokkal tölthetik meg a megszépült környezetet.