Kitüntethetik Szentlászló védőit

0
75
Tomo Medved miniszter szentlászlói magyar honvédőinket Zágrábban is fogadta

Kocsis László, Szentlászló védelmének parancsnoka javaslatára, Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk kérésére a Honvédők Minisztériuma 11 szentlászlói magyar honvédet terjesztett föl Zoran Milanović köztársasági elnökhöz kitüntetésre. Az elismerést a falu 1991-es ostroma során tanúsított hősiességükkel érdemelték ki.

Harminc évvel ezelőtt a szerb agresszor célkeresztjébe került a szlavóniai Szentlászló is. A falut egy maroknyi, főként helyi magyarokból és horvátokból álló csapat védte 152 napon át Európa egyik legerősebb hadseregével szemben.

A hónapokon át tartó heves ostrom 48 halálos áldozatot követelt, 18 személy hollétéről pedig a mai napig nem tudni semmit. A hősies védekezés után Arkan szabadcsapatai vonultak be a faluba, akik kifosztották és felgyújtották az Árpád-kori falut és legyilkolták azokat, akik nem akarták elhagyni otthonaikat.

- Reklám -

Az ostromot túlélő honvédők viszont mindeddig nem részesültek méltó elismerésben, sőt egészen a közelmúltig Szentlászló hősies ellenállása sem kapott kellő figyelmet. Mindez azonban megváltozott, amikor is Tomo Medved, a horvát honvédők minisztériumának a vezetője 2017-ben először ellátogatott a faluban rendezett megemlékezésre.

A honvédő háború alatt elesett szentlászlói katonák és civilek tiszteletére állított emlékmű

– Amióta Tomo Medved miniszter úr van az ügyeinkért felelős tárca élén, nagyban megváltozott a horvát kormány hozzáállása Szentlászlóhoz, hiszen végre megkaptuk azt az odafigyelést, ami megillet bennünket. Ebben kétségkívül nagy szerepe van Jankovics Róbert parlementi képviselőnknek is, hiszen az ő közbenjárására látogatott el Medved miniszter először hozzánk, ezért nagyon hálásak vagyunk neki is – mondta Kocsis László, Szentlászló védelmének a parancsnoka, aki hozzátette, nagyon örül annak az elismerésnek, amelyet a falu védői kaptak, már csak amiatt is, hogy a horvát honvédők minisztériuma javasolta kitüntetésüket, amelyet már rég kiérdemeltek.

„Honvédőinkkel mindig is kiemelten foglalkoztam”

– Megválasztásomtól kezdve kiemelten foglalkoztam a horvátországi magyar honvédők ügyével, hiszen ők életüket tették kockára hazánkért. Fontosnak tartom, hogy ezért megkapják a kellő tiszteletet és megbecsülést. Ezért hívtam el 2017-ben Szentlászlóra, a megemlékezésre Tomo Medved miniszter urat is, aki magyar honvédőinket Zágrábban is fogadta. Miniszter úr azóta – kivétel nélkül – minden év november 24-én velünk van a szentlászlói megemlékezésen. Háborús történetükről egy könyv is készült, melynek a horvátról magyarra fordítása is folyamatban van –  mondta Jankovics Róbert.

A kitüntetésre – melynek fokozata a harcok során betöltött rangjuktól függ – javasolt 11 honvéd: Kocsis László, Šimić Mato, Gyökemati Dávid, Tóth Zoran, Kralj István, Dezső István, Albert Zoran, Kelemen Dezső, Bocka Lajos, Gyökemati Ivan, Maretić Vinko.