Kitáncoltak Újbezdán májusfáját

228
08-majusfakitancolas

ÚJBEZDÁN – Múlt vasárnap került sor az idei májusfa-kitáncolásra Újbezdánban, ahol a hazaiak mellett magyarországi vendégek is voltak. A fa ünnepélyes kivágását követően a fellépők a kultúrotthonban is bemutatkoztak.

A májusfa-állítás hagyománya leginkább már csak a kistelepüléseken, falvakban él, de ezek kitáncolása talán még kevesebb helyen dívik  napjainkban. A májusfák kidöntésének aktusa vidám esemény. Ugyanis a fát körül kell táncolni, régebben fel is kellett rá mászni a tetejére kötött üvegért.

Vasárnap az Újbezdán központjában felállított májusfa kitáncolására került sor, amire a helyi kultúregyesület mindig vendégfellépőket is hív. Ezúttal a Szivárvány népdalkörön, a helyi Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület gyermektánccsoportján és a szentlászlói Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület gyermektánccsoportján kívül magyarországi vendégeket is köszönthettek, akik Beremendről, Kásádról és Drávaszerdahelyről érkeztek.

 

Fadöntés után kultúrműsor

Gyönyörű, napsütés időben zajlott a vasárnap délutáni program. A népviseletbe öltözött táncosok és kórustagok a templomtól a kultúrotthon elé vonultak, majd zenés kísérettel körbetáncolták a májusfát, ami végül a földre dőlt. Ezt követően kezdődött meg a műsor a kultúrotthonban, amelyen minden résztvevő bemutatkozott. A drávaszerdahelyi Aranyévek Nyugdíjas Klub tagjai nagy érdeklődéssel figyelték ezt a szép hagyományt, hiszen náluk ez nem szokás.

– Az édesapám újbezdáni születésű, tehát személyes kötődésem is van a faluhoz. Dingó József, a Szivárvány Népdalkör vezetője révén vettük fel a kapcsolatot, és azóta rendszeresen látogatjuk egymás rendezvényeit. Nagyon érdekesnek tartjuk a kitáncolás hagyományát, nálunk, Drávaszerdahelyen ilyet nem látni – nyilatkozta Mijin József, az Aranyévek klub elnöke.

A kultúrműsort követően a házigazdák finom vacsorával vendégelték meg az egybegyűlteket, majd fesztelen társalgás vette kezdetét.