Kitáncolták Újbezdán májusfáját

164
08-jbezdn-1

Újdezdán – Újbezdánban előszeretettel ápolnak régi szokásokat, az egyik ilyen a májusfakitáncolás is, amelyre vasárnap került sor a falu központjában.

Az idősebbek még emlékeznek rá, hogy egykor minden lányos háznál állítottak a legények májusfát, és természetesen el is jöttek érte a hónap végén. A májusfát pedig nem akárhogyan távolították el, táncos, dalos kísérettel került sor a kivágására. Ez a hagyomány ma az Újbezdán Magyar Kultúregyesület szervezésében él tovább. A falu központjában felállított fát helyi és vendég énekkarok és tánccsoportok vették körül. A fa mellé készített fejszét tánccsoportos ifjak vették a kezükbe, majd a lombos ág hamarosan megadta magát.

– A szokásos lelkesedéssel szerveztük ezt a programot is. Sajnos megvonták tőlünk a támogatást, így hiába van több meghívásunk is, valószínű, hogy a közeljövőben nem tudunk ezeknek eleget tenni. Mindenesetre nem adjuk fel, hiszen a kultúregyesület szorgos és elhivatott tagokból áll, akiknek nagyon fontos a magyar hagyományok ápolása – nyilatkozta Ružić Piroska, az újbezdáni kultúregyesület elnöke.

A program a fa kidöntésével még nem ért véget, a kultúrotthonban hazai és magyarországi művészeti csoportok adtak műsort. Az estet egy közös vacsorával zárták, amelyhez a Kopácsi Alkalmi Zenekar szolgáltatott muzsikát.