Kitáncolták a májusfát Ójankovácon is

0
39

Vidékünkön nagy hagyománya van a májusfaállításnak. Többnyire május elsejére virradóra „jelennek meg” a lányos házaknál, illetve a települések központjában, a kidöntésük ideje és módja viszont településenként eltérhet. Ójankovácon a hét végén táncolták ki.

A májusfaállítás hosszú ideig Ójankovácon is része volt az életnek, a múlt század derekán viszont kiveszett a szokás. Néhány évvel ezelőtt az Ójankováci Hagyományőrző Egyesület tagjai úgy döntöttek, hogy a helyi Magyarok Otthonánál állítanak egy „közösségi” fát. A fa kidöntése köré hagyományosan mulatságot is szerveztek, mely idén sem maradt el. A házigazdák táncosai, a kórusuk tagjai és vendégeik – a pélmonostori HMDK Csillagszemű tánccsoportja, az eszék-rétfalusi Népkör tánccsoportja, dárdai táncosok, egy ruszin kisebbségi gyermektánccsoport, a szentlászlói Rozmaring énekkar és a várdaróci asszonytánccsoport tagjai – a Csáki Betyárok zenéje mellett táncolták ki a fát. Majd a székház udvarán felállított színpadon sorra bemutatkoztak koreográfiáikkal.

Az eseményen részt vett Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, a HMDK elnöke is, aki köszöntőjében további támogatásáról biztosította az ójánkováci magyar közösséget.

Az esemény előtt régi sportok versenyén mérték össze ügyességüket a gyerekek, kötelet húztak, zsákban ugráltak, patkót dobtak, de ami a legfontosabb, együtt voltak.

– Örülünk, hogy idén sikerült megszervezni ezt a rendezvényt, jó dolog összegyűlni, beszélgetni, énekelni és feleleveníteni a hagyományainkat – mondta Budim Margit, az Ójankováci Hagyományőrző Egyesület elnöke.