Kitáncolták a májusfákat

0
50
Csúza

Több drávaszögi és szlavóniai magyarlakta faluban is ápolják még a májusfaállítás hagyományát. A múlt hónapban színes szalagokkal és borosüveggel díszített sudár májusfák álltak a faluközpontokban, melyeket ígéret hava utolsó napján vágtak, táncoltak ki ünnepélyes keretek között.

Régiónk legnagyobb májusfa-kitáncolási ünnepségére Újbezdánban kerül sor. Idén is állítottak központi májusfát Vörösmarton, Csúzán, Kopácson, Kórógyon, Szentlászlón, Harasztiban és Vukováron is – mint ahogy a fölállállításuk, úgy a kitáncolás megszervezése is kultúregyesületeink feladata.

Csúzán a Csárdás népi táncegyüttes, a Jókai Mór KE Hajnalcsillag Gyermektánccsoportja, a Hegyalja Ifjúsági Egyesület és a helyi HMDK-alapszervezet közös szervezésében került sor az eseményre. Először a falu központjában, majd a Kossuth-háznál táncolták ki a májusfákat, és még a zuhogó eső sem tántorította el a fiatalokat az „akciótól“. Az esemény vacsorával zárult a Kossuth-házban, amely megnyitása óta több rendezvénynek is otthont adott már. Az eseményen a Vörösmarti Ifjúsági Egyesület tagjai is ott voltak.

Nagybodolyán a kiskőszegi HMDK-alapszervezet tánccsoportjai táncolták ki a falu májusfáját, az eseményt a helyi hagyományőrző egyesület szervezte. Jelen volt a programon Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk is.

Nagybodolya

Kopácson a helyi HMDK-alapszervezet állított májusfát, így ez az egyesület volt a szervezője a májusfa kidöntési ünnepélyének is, melyre szép számban gyűltek össze. Az esemény itt is közös vacsorával zárult.

Harasztiban a Haraszti Ifjúsági Egyesület rendezte a májusfa-kitáncolást a zágrábi Kisebbségi Tanács, a HMDK és a Lacházi járás támogatásával. A májusfa kidöntése után bállal folytatódott a műsor, melyen a kórógyi Aranycsárdás együttes zenélt.

Haraszti

Kórógyon és Szentlászlón is ápolják a májusfaállítás hagyományát. Kórógyon a Hagyományőrző Egyesület, Szentlászlón pedig a Petőfi Sándor Kultúregyesület állított központi májusfát, melyeket a hónap végén kisebb rendezvények keretében kiszedtek, kitáncoltak.

A Vukovári Magyarok Egyesülete székházának kapujában is állt a májusfa. Az egyesület fontosnak tartja, hogy őrizzék néphagyományainkat, melyekkel magyar identitásukat erősítik. A májusfa kiszedése itt is jó alkalom volt egy közösségi összejövetelre.

Vukovár