Kistanje településen folytatódott az iskolák multikulturális projektje

0
72

A szentlászlói általános iskola három horvátországi tanintézménnyel közösen egy 20 hónapos projektben vesz részt, melynek célja a diákok interkulturális műveltségének fejlesztése. A projekt keretéban áprilisban Kistanje településen „tavaszi iskolát“ rendeztek.

A szentlászlói általános iskola projektgazdaként vesz részt a multikulturális programban, amelyben a Daruvár közeli Dežanovac és a Šibenik közelében található Kistanje település általános iskolája a partnerük. A 1,5 millió kúnás projektet az Európai Szociális Alap (ESZA) forrásából finanszírozták.

A program célja, hogy a résztvevő iskolák különböző nemzetiségű diákjai megismerjék egymás kultúráját, hagyományait, ezáltal nyitottabbá váljanak egymás iránt.

Ennek keretében tartottak április 15-17. között Kistanje településen „tavaszi iskolát“, amely különböző műhelyalkalmakból állt, a résztvevő, különböző korosztályú diákok, tanáraik segítségével, saját prezentációikon, drámai, képzőművészeti és zenei előadásaikon, illetve gasztronómiájukon keresztül mutatták be saját kultúrájukat.

A 2017-ben indult projektet két fázisra bontották, első szakasza a három iskola tanárainak „fejlesztéséről“ szólt. Ennek eredményeképpen új programot dolgoztak ki, mely a 2018-19-es tanévben került be a résztvevő iskolák tantervébe mint tanórán kívüli foglalkozás, s az emberi jogok tiszteletben tartására, a sokszínűségben rejlő értékekre, más kultúrákra való nyitottságra neveli a diákokat.

A projekt keretében bővült a három iskola eszköztára is. A 20 hónapos projektben 80 oktató és 135 diák vesz részt a három iskolából.

A legközelebbi találkozóra júniusban kerül sor Pašman szigetén, melynek a Dežanovaci Általános Iskola lesz a házigazdája, a projekt zárórendezvénye pedig a multikulturális fesztivál lesz Szentlászlón, júliusban.