Kiskőszeg: megújult a HMDK-székház és a tűzoltóotthon is

0
38

Kiskőszegen a HMDK jóvoltából jelentős felújításokat végeztek ottani szervezetünk székházán, valamint a tűzoltó-egyesület épületén is.

A HMDK kiskőszegi alapszervezete 2002-ben, az első Orbán-kormány támogatásával vásárolta meg székházát, mely az első, a HMDK tulajdonában lévő ingatlan volt.

Az épületet az idők során a Bethlen Gábor Alap, valamint magánemberek támogatásával folyamatosan újítgatták, fejlesztették, és sikerült berendezniük. A házban ma már nagyterem, táncterem és vendégszoba is van. A mosdók nagy részét önkéntes munkával alakították ki.

Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk és a HMDK támogatásának köszönhetően az év során egy átfogó felújításon esett át az épület.

– Idén került sor az eddigi legjelentősebb fejlesztésekre székházunkon. Kialakítottunk egy összekötő folyosót a helyiségek között, és építettünk egy vendégszobát mosdóval. Ezenkívül korszerűsítettük a központi fűtést, a villanyhálózatot, lecsempéztük a teljes épület padlózatát, nyílászárókat cseréltünk, meszeltünk, rendeztük az udvart – nyilatkozta lapunknak Sipos Sándor, a kiskőszegi HMDK-alapszervezet alelnöke, hozzátéve, október elején a munkák nagy része befejeződött, novemberben elkészül a bejárati öntöttvas-kapu is, amely az épület díszéül szolgál majd. Új ajtót kap a székházhoz tartozó pince, a konyha, és a vendégszoba berendezése is hátravan még.

Az épületre második otthonukként tekintenek, s ahogy az eddigiekben, úgy a jövőben is számos rendezvényt terveznek ide. Itt tartják a Vince-napot, üléseznek, műhelyfoglalkozásokat, kiállításokat rendeztek már itt, november 9-től pedig az Ovis sarok projekt otthonául is szolgál.

Kiskőszegen nincs magyar óvoda, ezért a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma közreműködésével induló program keretében havi két-három alkalommal, a szülők igényei szerint foglalkozásokat tartanak óvodáskorú gyerekek számára magyar nyelven. 

Teljes körű tatarozás a tűzoltóotthon belső terében

A székház renoválásával egy időben a HMDK jóvoltából a helyi tűzoltóotthont is felújították.

Molnár György, a tűzoltó-egyesület elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, hálásak a HMDK-nak a jelentős támogatásért, melyből teljes körű felújítást végezhettek az épület belsejében: csempéztek, nyílászárókat cseréltek, rendbe hozták a falakat, a villany- és vízhálózatot, külön női és férfi mosdót építettek, ez követelmény, ugyanis az egyesületnek a férfiakon kívül női tagjai is vannak – mondta a szervezet vezetője.

Jelenleg közel 60 tagja van az egyesületnek, a járás területén ez az egyetlen tűzoltószervezet, amelynek 24 vizsgázott, orvosi bizonylattal rendelkező tűzoltója van.