Kisebbségi napot tartottak Vukovár-Szerém megyében

53

Vukovár-Szerém megyében minden évben megtartják a megyében élő kisebbségek napját. A rendezvényre a megye minden részéből érkeztek nemzetiségi csoportok, amelyek kultúrájukból és hagyományaikból adtak ízelítőt. A megye magyarságát a Vukovári Magyarok Egyesülete képviselte.

Vukovár-Szerém megyében számos nemzeti közösség él, melyek tagjai aktívan ápolják hagyományaikat és szokásaikat. Ennek tiszteletére a megye minden évben szervez egy kisebbségi napot, melyen a nemzeti közösségek bemutathatják kultúrájukat, hagyományaikat a nagyközönségnek. Az idei rendezvénynek az Újlak (Ilok) közelében található Radoš település adott otthont, a magyar közösséget pedig a Vukovári Magyarok Egyesülete képviselte, énekkarukkal léptek fel a rendezvényen.

Aktívan telnek a mindennapok a vukovári magyaroknál

A Vukovári Magyarok Közösségében aktív munka folyik, nincs olyan hét, hogy legalább egyszer ne jöjjön össze a tagság a székházukban. Munkájukat a magyar és a horvát kormány is segíti, programjaikat a zágrábi Kisebbségi Tanács, a Bethlen Gábor Alap és a Csoóri Sándor Alap is támogatja. Ennek köszönhetően tudták kialakítani a székházuk parkolóját, az ablakokat is kicserélték, valamint technikai felszerelésüket is sikerült korszerűsíteniük. Zeneoktatásra is pályáztak a magyarországi Lajta-szeret egyesülettel közösen, így két citerával és egy gordonnal is bővíteni tudták felszerelésüket.

– Nálunk, az egyesületben mindig zajlik az élet, hiszen ez a második otthonunk, mindig nagy a sürgés-forgás. Nagyon örülünk, hogy a munkánkat mások is elismerik és segítik, ezért nagyon hálásak vagyunk minden támogatásért és elismerésért – mondta Jakumetović Rozália, a Vukovári Magyarok Egyesületének elnöke.