Kisebbségek napja Lipiken

0
23

A hétvégén rendezték meg a kisebbségek napját a Pozsega-Szlavón megyében található Lipik városában. Az eseményen magyarságunkat a pélmonostori HMDK Csillagszemű tánccsoportja képviselte.

Lipik már a római korban fürdőváros volt, a 18. században pedig a település Európa egyik legkedveltebb gyógyüdülő-központja lett. 1910-ben 1188, többségében horvát lakosa volt, jelentős magyar kisebbséggel. Ma a magyarok mellett még szerbek, csehek, szlovákok és olaszok is lakják, akik ápolják őseik hagyományait, amit minden évben egy rendezvény keretében be is mutatnak.

Az idei rendezvény a művészeti együttesek felvonulásával kezdődött, majd minden csoport a fellépés előtt egy viseletbemutatót is tartott, és természetesen a gasztronómia prezentálására is sor került.

- Reklám -

– Nagy örömmel vettük a felkérést, hogy mi képviseljük a magyar kisebbséget ezen a rendezvényen. Büszkén mondhatjuk, hogy a fellépésünk mellett a kiállítóasztalunk is nagy tetszést aratott, hiszen a leggazdagabb kínálattal, 14-féle édes és sós süteménnyel mutatkoztunk be, amiért köszönet illeti az anyukákat, nagymamákat – mondta Ferenc Ilić Emese, a Csillagszemű tánccsoport vezetője.