Kisebbségek napja Eszéken

Az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület képviselte magyarságunkat az Eszék Város Kisebbségeinek Napján. Standjuknál gazdag ételkínálat mellett kézműves szakcsoportjuk munkái voltak kaphatók, a színpadon pedig tánccsoportjuk is fellépett.

Eszék egy multikulturális város, melyet a nemzeti, etnikai és vallási sokszínűség jellemez.

Hogy az itt élő nemzeti kisebbségek még jobban kifejezésre juttathassák kultúrájukat, évente egyszer, lehetőleg az Európa-naphoz (május 9.) közeli időpontban megszervezik Eszék Város Nemzeti Kisebbségeinek napját. A kétnapos programot a város önkormányzata a városi kisebbségi tanácsokkal (önkormányzatokkal) közösen szervezi.

Május 8-án, vasárnap került sor a kisebbségi hagyományőrző és gasztronómai szemlére az Ante Starčević téren, hétfőn pedig az ún. régi pékségben, az eszéki kulturális központban tartottak irodalmi programot. A vasárnapi szemlén az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület képviselte magyarságunkat.

Standjáról az egyesület kézimunkaszakkörének munkáit kínálták, de sós és édes süteményeket, sőt még pincepörköltet is kínáltak. A lábas mögött Magdika Dániel, a Népkör elnöke állt, aki lapunknak elmondta, ezt az ételt azért nevezik pincepörköltnek, mert tartalmas, laktató, és „kellően” van fűszerezve ahhoz, hogy utána jól csússzon rá a bor.

– Úgy gondolom, fontos, hogy az év egy napja a város nemzeti kisebbségeiről szóljon, hiszen huszonegy nemzetiség él a városban. A magyarságot egyesületünk képviseli, a Népkör egyébként egyik kezdeményezője is ennek a rendezvénynek – tudtuk meg Magdika Dánieltől.

A folklórszemlén a Népkör magyar népi tánccsoportja is bemutatkozott koreográfiájával.

A rendezvényen jelen volt Fuzik János eszéki magyar főkonzul és Szántó Tibor, Eszék város magyar kisebbségi önkormányzatának az elnöke is. A megnyitón Vladimir Ham, Eszék város tanácsának elnöke után, aki a zágrábi Kisebbségi Tanács alelnöke is, Alen Tahiri, a horvát kormány Emberi Jogi és Kisebbségi Hivatalának vezetője is köszöntötte a résztvevőket, beszédében a Dráva menti várost méltatta, amely jó példaként szolgál a kisebbségekkel kapcsolatos tolerancia és elfogadás tekintetében. A város kisebbségeit arra biztatta, a jövőben is folytassák az együttműködést a városi és a megyei vezetéssel, emellett támogatásáról is biztosította őket.

Alen Tahiri