Kiránduláson a hercegszőlősi HMDK-sok

0
56

A hétvégén Daruváron jártak a HMDK hercegszőlősi alapszervezetének tagjai. Az egynapos kirándulás során a tagok megismerkedtek a város gazdag magyar múltjával és találkoztak a helyi magyarokkal is.

Nem véletlenül van magyar neve a nyugat-szlavóniai városnak, Daruvár gazdag magyar múltra tekint vissza. A területen már a középkorban is éltek magyarok, hogy aztán a 18-19. század fordulóján újabb magyar családok érkezzenek ide szerencsét próbálni.  Többek közt ezeknek a telepeseknek és a területet birtokló Jankovich családnak köszönhetően vált a település mára az egyik leghíresebb horvát fürdővárossá. Épületein ma is megtalálhatók a magyar szecesszió stílusjegyei, melyek elkápráztatják a látogatókat. Éppen ezért döntöttek úgy a hercegszőlősi HMDK-alap-szervezet tagjai is, hogy ide szerveznek ismeretszerző kirándulást.

– Daruvár azon horvátországi városok egyike, amelyben lépten-nyomon a magyar múlt emlékeibe botolhatunk, éppen ezért határoztunk úgy, hogy idén ellátogatunk oda. Külön öröm számunkra, hogy találkoztunk az ott élő magyarokkal is, így tagjaink azon túl, hogy megismerkedtek a város gazdag múltjával, annak magyar jelenéből is ízelítőt kaphattak – mondta Kettős Lívia, a HMDK hercegszőlősi alapszervezetének elnöke.

- Reklám -

A kirándulás a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.