Kirándulás Zrínyi városába

0
110

A magyarországi Baranyába kirándultak a Vinkovcei Magyar Kultúregyesület tagjai. Ellátogattak Siklósra és Máriagyűdre, fő célállomásuk pedig Szigetvár volt, ahol részt vettek a Szigetvár ostromáról szóló megemlékezésen.

A Vinkovcei Magyar Kultúregyesület 2012-ben alakult meg, és azóta sokat tesz a városban élő magyarságért, nemzeti tudatuk erősítéséért. Rendszeresen tartanak összejöveteleket, irodalmi esteket, és nemzeti ünnepeinkről is megemlékeznek. Az egyesület vegyes kart működtet, amely részt vesz itthoni és magyarországi kórusszemléken is. Évente megszervezik a magyar kultúrestet, melyre az ország minden tájáról érkeznek kórusok, tánccsoportok, színjátszó körök, illetve minden ősszel a vinkovcei magyarok találkozóját is azzal a céllal, hogy megismerjék egymást a városban élő magyarok, és hogy társalgás, barátkozás révén kimozdítsák kicsit egymást a hétköznapi taposómalomból.

– Ez volt az egyik célja kirándulásuknak is Szigetvárra – mondta lapunknak Ács Rudolf, hozzátéve, történelmi ismereteik gyarapítását is szem előtt tartották, ezért esett választásuk Zrínyi Miklós városára.
Részt vettek a Szigetvár ostromáról (1566. augusztus-szep-tember) szóló megemlékezésen, ezenkívül ellátogattak Siklósra, majd Magyarország egyik legősibb kegyhelyére, Máriagyűdre, és egy borkóstolót is programjukba iktattak a turbékpusztai Ebner pincészetben.