Kinyitottak a vendéglők, de kevesebb a vendég

0
53

Május 11-től újra működhetnek a terasszal rendelkező kávézók és éttermek. A járványhelyzet előtti időszakhoz képest alacsonyabb forgalomról számolt be Cserepes Zoltán kórógyi kocsmatulajdonos. Úgy véli, ennek egyik oka, hogy hétvégéken korábban kell zárniuk, másrészt pedig az, hogy az emberek is zárkózottabbak lettek a karantén alatt.

Fokozatosan enyhítenek a koronajárvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon. A hónap elejétől a kisebb üzletek, a fodrász- és kozmetikai szalonok után az óvodák és alsó tagozatos általános iskolák is megkezdhették működésüket. Május 11-től üzemelhetnek a bevásárlóközpontok, visszaállt a távolsági közlekedés, kinyithattak a szálláshelyek, valamint azok a kávézók és éttermek is, amelyek rendelkeznek terasszal.

A járvány miatti szükséghelyzet leginkább a vendéglátósokat érintette, akik két hónapja határozatlan időre kénytelenek voltak bezárni éttermüket, kávézójukat. A várva várt újranyitással nem tért vissza minden a régi kerékvágásba – állítja Cserepes Zoltán kórógyi vendéglőtulajdonos.

– Nem olyan jó a forgalom, mint a járvány előtt. Az elmúlt hetekben, hónapokban sokan mondták, várják már, hogy újra visszatérjen az élet a kávézóba, mert megunták az állandó otthon tartózkodást, viszont az első tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek tartózkodóbbak. Lehet, hogy elszoktak a közösségi együttlétektől, esetleg még mindig félnek a járványtól, ami persze érthető – nyilatkozta lapunknak Cserepes, hozzátéve, Eszéken is azt vette észre, hogy kevesebben ülnek a kávézók teraszain, mint korábban.

Cserepes Zoltán

A vendéglős megjegyezte, május 11-e óta szigorúbb feltételek mellett tarthatnak nyitva. Az asztalok között másfél méter távolságot kell hagyniuk, ezenkívül minden vendég után fertőtleníteniük kell.

A forgalom rovására megy, hogy egyelőre hétvégéken is 11 óráig tarthatnak nyitva, míg azelőtt akár éjjel 1-2 óráig is működhettek, ahogy a vendégek kedve kívánta. Ez leginkább a fiatalok számára volt kedvező.

– Közeleg a kórógyi búcsú, és nem vagyok benne biztos, hogy érdemes lenne-e élőzenét is szervezni. Mire a hangulat a tetőfokára hágna, haza kellene küldenem a vendégeimet – panaszolja a kórógyi kocsmatulajdonos.

Hozzátette, nemrég kapta az értesítést, hogy a vendéglők újranyitásával munkához láttak az ellenőrök is. Számít rá, hogy nála is körülnéznek, eleget tesz-e minden előírásnak.

Azt nem lehet tudni, mikortól lesznek érvényesek a régi szabályok, hiszen mindig csak az aktuális enyhítésekről számolnak be a hírekben, a bevezetésük előtt. Mindenesetre – hangsúlyozta – már az is valami, hogy egyáltalán dolgozhatnak.